Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Samverkan mellan svensk och norsk sjukvård, räddningstjänst och polis vid gränsövning den 16 november 2016 i Storlien- Meråker.

I mars lanseras tilläggstjänsten ISI Norge

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-01-27 kl. 12:20
Den 17 mars 2017 lanseras tjänsten ISI Norge som innebär att användare av det svenska kommunikationssystemet Rakel och det norska Nødnett kommer att kunna kommunicera i samma talgrupper. Tjänsten kommer att stärka förmågan att samverka över gränserna och underlätta räddningsinsatser.

De som är Rakelkunder och har ett samverkansbehov med en aktör i grannlandet kan ansöka om ISI Norge-tjänsten. För att få beställa tjänsten måste ansökan godkännas av DNK och MSB.

Räddningstjänster, Landsting/Regioner, Polismyndigheten och Tullverket kan beställa tjänsten ISI Norge före 17 mars

Dessa kategorier av användarorganisationer har deltagit i projektet Norway-Sweden ISI och kan därför beställa tjänsten ISI Norge före den 17 mars. Organisationer som tillhör dessa kategorier kan programmera talgrupper i början av februari och beställla tjänsten via MSB:s webbplats i mitten av februari.

Övriga användarorganisationer kan ansöka om tjänsten ISI Norge efter den 17 mars.

Erfarenheter av tjänsten ISI Norge från gränsövning den 16 november 2016

Den 16 november 2016 invigdes sammankopplingen av Rakel och Nödnett vid en stor gränsövning vid Storlien i Sverige och Meråker i Norge. Direkt efter övningen genomfördes en enkät bland deltagarna. 86 personer svarade och gav tjänsten snittbetyget 5.5 utav 6. Några kommentarer i enkäten:

  • ljudkvalitén var perfekt
  • migreringen fungerade väl
  • gränsöverskridande kommunikation är viktig vid händelser
  • funktionerna kommer bli ett viktigt verktyg i framtiden

Läs mer om tilläggstjänsten ISI Norge

Läs mer om samarbetsprojektet Norway-Sweden ISI som lett arbetet med att ta fram metoder, riktlinjer och funktioner i tjänsten

Se film från övningen den 16 november 2016 i Meråker - Storlien


 

Rakels startsida

 

Kontakt:
Anita Galin Anita.Galin@msb.se