Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Sverige och Finland vill koppla samman Rakel och Virve

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-03-30 kl. 16:00
Ett samverkansprojekt mellan Sverige och Finland för att koppla samman de båda ländernas nationella radiokommunikationssystem kan bli verklighet.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kommer i början av april att lämna in en hemställan till Justitiedepartementet om bemyndigande att ingå samverkansprojekt benämnt Sverige-Finland ISI, tillsammans med Erillisverkot i Finland.

Projektet planeras att starta 2018 och syftet är att möjliggöra effektiv kommunikation över landsgränserna för exempelvis ambulans, räddningstjänst, polis, tull och andra samhällsviktiga aktörer.

– Planen är att vi under 2017 kommer vi att påbörja ett samarbete med Virve, Finlands motsvarighet till Rakel, och tillsammans ta fram en projektplan med mera. Det här är ett användardrivet projekt och vi kommer också att arbeta med att identifiera användarrepresentanter och ställa frågan om de vill medverka, säger projektledare Anita Galin.

Fortsättning på det nordiska samarbetet

Inom projektet kommer man även att förhandla om nödvändiga avtal mellan MSB och Erillisverkot, skapa tekniska förutsättningar för sammankopplingen och utveckla metoder, rutiner och gemensamma riktlinjer för gränsöverskridande samverkan.

De nordiska länderna har sedan länge samarbetat för att stärka den gemensamma förmågan att hantera och förebygga olyckor, allvarliga händelser och kriser. Sverige och Norge var först i världen med att koppla samman två länders radiokommunikationssystem och ett samverkansprojekt för att koppla samman det norska Nødnett med det finska Virve har redan startats.

– Parallellt med Sverige-Finland ISI kommer vi att observera och föra en dialog med det norska samverkansprojektet med Finland. Det här blir en fortsättning på det nordiska samarbetet. Vi fullföljer den politiska intentionen att koppla samman de nordiska länderna och hoppas kunna möjliggöra trepartssamtal mellan Sverige, Norge och Finland i framtiden, säger Anita Galin.


Alla nyheter om Rakel

Mer om Rakel

Kontakt:
Marie Persson Marie.Persson@msb.se