Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Stormen Hilde orsakade täckningsproblem i Rakel

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2013-11-19 kl. 15:41
Stormen Hilde slog ut strömförsörjningen i delar av Jämtland, Västernorrland och Västerbotten i helgen vilket medfört täckningsproblem för användare av Rakel. MSB följer nu upp de förbindelser i Rakel som inte har fungerat och går igenom hela händelseförloppet för att identifiera eventuella ytterligare brister.

Problemen började natten till söndagen den 17 november och fortgick under söndagen och måndagen i varierande grad. När problemen var som störst var cirka 40 av Rakels basstationer i området påverkade, vilket är cirka sju procent av basstationerna i de tre drabbade länen. Orsaken är problem med vissa hyrda förbindelser, den så kallade transmissionen, mellan basstationer och växlar.

Värst drabbade var Junsele, Strömsund och området vid norska gränsen, väster om Dorotea där ett område med närliggande basstationer var påverkade samtidigt vilket orsakade täckningsproblem i Rakel. I dessa områden hjälpte inte den överlappande täckningen mellan basstationer som normalt gör att användarna inte upplever några problem vid denna typ av händelse. 

I de drabbade områdena har kommunikationen med Rakel endast fungerat i direktmod (DMO), det vill säga som en walkie-talkie där Rakelmobilerna kommunicerar direkt med varandra.

Rakelsystemet är generellt byggt för att klara hårda väderförhållanden och elavbrott. Basstationer och växlar är utrustade med reservkraft. Reservkraften till basstationerna i Rakel har fungerat som planerat under stormen. Däremot har inte reservkraften i vissa förbindelser mellan växlar och basstationer fungerat tillfredsställande vilket medfört att basstationer påverkats i de drabbade områdena.

Under eftermiddagen, den 19 november, var endast ett fåtal basstationer påverkade och med hjälp av överlappande täckning fungerar Rakel nu tillfredsställande i området.

Vilka åtgärder har MSB genomfört?

En av de åtgärder som vidtogs under stormen var att reservkraften till de förbindelser som fallerat under söndagen kompletterades med portabla dieselaggregat.

MSB följer upp de förbindelser i Rakelsystemet som inte har fungerat och går igenom hela händelseförloppet för att identifiera eventuella ytterligare brister.

MSB driver ett långsiktigt projekt som ska säkra alla förbindelser mellan växlar och basstationer med så kallad radiolänk. Det förstärkta nätet ska bidra till högre tillgänglighet och längre uthållighet vid strömavbrott.

Har du några frågor?

Kontakta Mats Hammarstam, enhetschef för drift och förvaltning av Rakel på MSB: Telefon: 010-240 41 24, mobil: 076-780 80 44, e-post: mats.hammarstam@msb.se

Eller Stefan Kvarnerås, verksamhetschef för Rakel på MSB
Telefon: 010-240 42 02, mobil: 073-026 12 02, e-post: stefan.kvarneras@msb.se

Mer information

Information om driftstörningar i Rakel publiceras löpande i informationssystemet WIS.

Läs mer om MSB:s arbete med förstärkning av Rakel


Läs alla nyheter om Rakel

Läs mer om Rakel

Kontakt:
Mats Hammarstam Mats.Hammarstam@msb.se