Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Start för projekt som förenar Rakel och Nödnett

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2012-09-14 kl. 11:20
Den 29-30 augusti samlades ett femtiotal svenska och norska representanter från räddningstjänst, ambulans och polis och Tetra-leverantörer för att markera starten på det treåriga samarbetsprojektet Nor-Swe ISI-Project. Syftet är att säkra en effektiv och användarvänlig kommunikation mellan samhällsviktiga aktörer i Sverige och Norge, mellan Rakel och Nödnett.
Arrangörer av mötet och initiativtagare till projektet är svenska MSB och norska Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK). DNK ansvarar för utbyggnad av Rakels norska motsvarighet Nödnett. Utbyggnaden av Nödnett planeras vara klar 2015.
 

I projektet ingår bland annat att:

  • utveckla och införa standardiserade ISI gränssnitt (Inter System Interface) i Rakel och Nödnett
  • ta fram modeller och procedurer för samverkan över gränserna
  • ta fram legala ramverk
  • ta fram riktlinjer och regler för kommunikation och för hantering av mobiler och parametersättning
  • utbilda, demonstrera och öva

Förening av teknik och operativt användande

Rakel och Nödnett har olika systemleverantörer vilket komplicerar en sammankoppling. Men i och med projektet säkerställs att systemen i slutändan effektivt kommunicerar med varandra. Bland annat tas en standardlösning av funktioner fram för att möjliggöra gränsöverskridande kommunikation vid olika insatser och uppdrag för blåljusorganisationer.
 
Projektet ska också säkra att det operativa användandet av Rakel och Nödnett fungerar så smidigt som möjligt. Detta görs genom att en gemensam arbetsmetodik tas fram med utgångspunkt i olika scenarier. Slutligen testas arbetsmetodik och funktioner i en gemensam övning.

Kopplas ihop med EU-projektet ISITEP

Planen är att projektet Nor-Swe ISI framöver kopplas till EU-projektet Inter System Interoperability for TETRA-TETRAPOL Networks (ISITEP) som 16 organisationer inom EU sökt medel för, som förhoppningsvis beviljas under hösten. ISITEP ingår i EU:s sjunde ramprogram för Global solutions for interoperability between first responder communication systems. Den italienska Tetraleverantören Selex ska vara koordinator för projektet.

Mer information

 
 
Kontakt:
Anita Galin Anita.Galin@msb.se