Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Rickard Olsson, moderator, Minna Nyman, verksamhetschef för Rakel och ledningssystem samt Helena Lindberg, MSB:s generaldirektör inledde Rakeldagen

Sjunde Rakeldagen – i år om utbildning och metodik

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2016-10-10 kl. 13:24
Hur kan vi använda Rakel mest effektivt i dag och vad vill vi ha av Rakel 2.0? Detta och mycket annat diskuterades under Rakeldagen 2016. Hela 850 deltagare bjöds på en fullmatad dag med seminarier, möten och mingel.

– Kära viktiga människor, ni som har Sverige i era händer.

Så välkomnade moderatorn Rickard Olsson de 850 personer som hade samlats på Älvsjömässan den 6 oktober 2016. Och det blev en innehållsrik dag för de som arbetar med att rädda liv varje dag, och därför är beroende av pålitlig och effektiv kommunikation.

Rakeldagen 2016 ägnades åt hur man kan effektivisera användningen genom rätt metodik och bra utbildning. Vi fick bland annat höra hur Svenska Kraftnät, Försvarsmakten och Region Skåne arbetar med utbildning i Rakel. Under en workshop kunde deltagarna också bidra till att utforma MSB:s framtida Rakelutbildningar. Flera seminarier gav även praktiska tips om övning och metodik.

Gästföreläsare från Norge och Estland berättade om hur man kan använda virtuell simulering, så kallade "Serious Games", för att utbilda inom skydd- och säkerhet. Virtuell simulering används bland annat i Estland för att på ett säkert sätt träna ledning och krishantering.

Ett säkrare samhälle i en föränderlig värld

Inledningen och avslutningen samlade flera experter som talade om dagens och morgondagens utmaningar för samhällsviktig kommunikation. För som flera talare konstaterade: Vi har ett nytt säkerhetspolitiskt läge. Helena Lindberg, MSB:s generaldirektör:
– Vi måste kunna hantera olyckor, kriser – och krig.

Helena Lindberg inledningstalar på Rakeldagen 2016

   

I dag är hoten komplexa och handlar ofta om sårbarheten i vårt it-beroende samhälle. Det gör cybersäkerhetsfrågor centrala både i dag och i framtiden.

Men it ger förstås också möjligheter. Flera hundra deltagare lyssnade uppmärksamt när bland andra Christian Bohlin från Västra Götalandsregionen berättade om arbetet med Framtidens vårdinformationsmiljö. Alla data som redan i dag samlas in om oss via bland annat våra smarta telefoner kan användas för att ge ökad tillgänglighet till vård, till exempel vård via video och drönare med hjärtstartare. Då behövs en pålitlig grundinfrastruktur som kan föra informationen till rätt personer.

Även Jörgen Berggren från Polismyndigheten och Kjell Thuné från Myndigheten för delaktighet berättade om hur polisen respektive hemtjänsten kan komma att använda framtidens teknik. MSB arbetar med att skapa förutsättningar för en infrastruktur för kommunikation för samhällsviktig verksamhet och presenterade användarnas åtta krav på kommunikationstjänster.

Se filmerna från inledningen och avslutningen

Kriser känner inga gränser

Samhället är i dag mer gränslöst än tidigare. Därför samverkar Sverige och Norge för att kunna kommunicera över gränserna vid en kris. Vid ett uppskattat seminarium kopplade man ihop Rakel med det norska Nödnett. En större övning kommer att genomföras i november.

Läs mer om arbetet med att koppla samman Rakel med norska Nödnett

Eldsjälar hedrades

Varje Rakeldag hedrar MSB personer som varit särskilt viktiga under året. I år hedrades 2 personer:

Markus Green, Länsstyrelsen Västra Götaland, har drivit Rakel och WIS-frågor i regionen och därmed uppnått säkrare och effektivare kommunikation.
– Tack vare ett gott samarbete med våra kommuner och stöd från vår regionala Rakelgrupp, har vi lyckats stärka vår förmåga att kommunicera via Rakel och WIS, kommenterar Markus Green.

Mikael Abbemo, Stockholms läns landsting, har länge arbetat med att införa Rakel i hälso- och sjukvården, bland annat på uppdrag av Socialstyrelsen. Nyckelordet för Mikaels arbete är engagemang, säger han när han tar emot sitt diplom på Rakeldagen.

Röster från Rakeldagen 2016

Annica Strandberg, säkerhetschef, Strängnäs kommun

– Dagen har varit bra! Det är min första Rakeldag, och den levde upp till mina förväntningar och jag går gärna hit igen. Det är bra att man kan välja olika seminarier beroende på hur man jobbar med Rakel.

– Jag gick bland annat på seminariet om nationella riktlinjer. Vi jobbar med riktlinjerna, och då är det nyttigt att få höra mer om hur man använder dem och få praktiska exempel.

– De 3 viktigaste sakerna jag tar med mig från dagen är samverkan, samverkan, samverkan! Det är grunden för att vi ska veta hur vi ska göra, hur vi får gemensam information och hur vi samlar lägesbilden.

 

Andreas Hydén, Operations Management, Eon

– Det har varit en jätteintressant dag för mig som är ganska ny i att använda Rakel. Jag har varit på en Rakeldag tidigare.

– Jag var på metodikseminariet om Stockholmsregionens samverkan i Rakel, för att få veta mer om hur man kan sätta rutiner för samverkan. I min bransch behövs bättre Rakelsamverkan till exempel mellan regionnätsföretagen och deras underliggande återdistributörer. Något som vi just nu diskuterar i energibranschens Rakelforum som jag deltar i. Jag gick också på elbranschens eget seminarium och de som MSB höll om tips och tricks för Rakelanvändning och täckning, och om tjänster och enklare anslutningar genom den nya tjänsten Tetra Voice Gateway. Alla seminarium var intressanta och givande.

– Men jag är trött i öronen! Det är lite för hög ljudvolym mitt i utställningshallen, vilket gör det svårare att prata och nätverka med andra deltagare.

Kontakt:
Gunilla Georgsson Gunilla.Georgsson@msb.se