Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Utsikt mot Ryfjället från Laxfjällets topp i Tärnaby i Västerbotten (bild: Mariann Holmberg, Länsstyrelsen Västerbotten) Utsikt mot Ryfjället från Laxfjällets topp i Tärnaby i Västerbotten (bild: Mariann Holmberg, Länsstyrelsen Västerbotten)

Sista etappen av Rakel klar - Norrland i drift 1 december

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2010-12-02 kl. 14:23
Nu kan alla Rakelanvändare kommunicera med sina mobilstationer i hela Sverige. Den 1 december invigdes Norrland - den sista delen i utbyggnaden av Rakelsystemet.
Stefan Kvarnerås
Stefan Kvarnerås

– Vi kan nu erbjuda kunderna ett nationellt kommunikationssystem som har mycket bra täckning och tillgänglighet, säger Stefan Kvarnerås, verksamhetschef vid Rakelverksamheten på MSB. Nu kommer vi att fokusera på att fler ska ansluta till systemet.

Landstäckande kommunikation en viktig händelse

Tiden för utbyggnaden var planerad till fem år och både budget och tidsplan har hållits. De förseningar som projektet drabbades av i början har jobbats i kapp och målet att hela Rakelsystemet skall vara utbyggt under 2010 har infriats.
 
Marko Fagerström
Marko Fagerström

– Det har varit ett tufft och utmanande projekt men samtidigt inspirerande. Att våra kunder nu kan kommunicera landstäckande är förstås en viktig händelse, säger Marko Fagerström på Rakelverksamheten på MSB. Han är den som ansvarat för utbyggnaden av infrastrukturen för Rakel.

Kommunerna viktiga för att öka beredskapen

Rakel används idag av flera statliga myndigheter som till exempel Polisen, Kriminalvården, Kustbevakningen och Trafikverket. Inom kommuner och landsting används det främst inom räddningstjänst och akutsjukvård, men systemet kan användas även inom andra förvaltningar, till exempel inom hemsjukvård, socialtjänst och teknisk verksamhet.

Kommunerna är en prioriterad målgrupp för Rakel eftersom de har en viktig uppgift i att öka beredskapen på flera nivåer: lokalt, regionalt och nationellt. Idag är 100 kommuner anslutna till Rakel, då framförallt inom räddningstjänsten. Men intresset ökar och då även för att använda Rakel inom annan kommunal verksamhet.

Alltfler ansluter sig

Om ett år kommer läget att se helt annorlunda ut, enligt prognoser så beräknas 260 kommuner och räddningstjänstförbund då ha anslutit sig. Totalt i Sverige finns 290 kommuner och mellan 40 till 50 räddningstjänstförbund vilket innebär att Rakel då kommer att vara väl utbrett i svensk beredskapsorganisation.

Representanter från länsstyrelserna i Norrland och MSB:s personal på invigningen
Representanter från länsstyrelserna i Norrland och MSB:s personal på invigningen. Från vänster till höger: Tomas Wallgren, Länsstyrelsen Västernorrland; Birgitta Gustafsson, Länsstyrelsen Norrbotten; Birgitta Åberg från MSB, Björn Oskarsson, Länsstyrelsen Jämtland; Andreas Malik från MSB; Dan Magnusson, Länsstyrelsen Västerbotten. 
 
Vad gäller de norrländska länen så har Västernorrland redan anslutit sin länsstyrelse. Länsstyrelserna i Västerbotten, Norrbotten och Jämtland kommer igång under 2011. Landstingen i Norrbotten och Jämtland har påbörjat anslutningen och landstingen i Västerbotten och Västernorrland ansluter nästa år. Många kommuner är också på gång. Alla kommuner i Västerbotten och Norrbotten har fått kompetensstöd för att utreda hur Rakel kan användas inom den kommunala verksamheten. 

Bred och snabbt anslutning under 2011

– Det känns bra att Rakel nu äntligen driftsätts i hela landet. Äntligen är Norrland med, säger Dan Magnusson på Länsstyrelsen Västerbotten. Vi är sist men kan också ta del av alla erfarenheter från tidigare etapper. Vi räknar därför med att genomföra en bred och snabbt anslutning under 2011. Nu kan vi få ett effektivt verktyg för ledning och samverkan. I våra norrlandslän med stora ytor och långa avstånd är detta särskilt viktigt.
 
Dan Magnusson
Dan Magnusson

Anslutningarna kommer att öka successivt under ett antal år fram i tiden. Prognoserna säger att det totala antalet abonnenter i Sverige kommer att öka med 25 procent inom ett år och med 50 procent inom två år.

– Om fem år tror jag att Rakel är infört så brett i Sverige att vi glömt att vi "förr i tiden" hade flera analoga system, säger Dan Magnusson på Länsstyrelsen Västerbotten. Att om fem år inte ha Rakel är som att inte ha en mobiltelefon idag.

Om Rakel

Riksdagen beslutade i december 2003 att införa ett gemensamt radiokommunikationssystem i Sverige. Utbyggnaden påbörjades år 2005 i Blekinge, Kalmar och Skåne och har successivt fortsatt uppåt i landet i sju etapper fram tills nu i år då den avlutas. De första delarna av nätet har varit i drift sedan april 2006.
 
Systemet ska öka förmågan till samverkan för organisationer som arbetar med allmän ordning, säkerhet eller hälsa och för att öka medborgarnas trygghet. Det ersätter de fler än 200 olika analoga system som tidigare har använts.

Rakelsystemet har ett eget kommunikationsnät med en infrastruktur som är byggd för att klara hårda väderförhållanden. En särskild satsning har gjorts för att säkra reservkraft för att klara flera dagars elbortfall.

Rakel ägs av staten och förvaltas av MSB. Utbyggnaden, drift och underhåll utförs av ett konsortium med SAAB, Eltel och Cassidian. MSB ansvarar även för att marknadsföra systemet och ansluta kunder inom stat, kommun, landsting och privata aktörer.
 
 
 
Kontakt:
Karin Meibrink Karin.Meibrink@msb.se