Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Samverkansbidrag ska stimulera kommunernas anslutning till Rakel

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2012-11-07 kl. 09:57
MSB har fått regeringens uppdrag att ta fram ett förslag till samverkansbidrag i syfte att bland annat stimulera och skynda på den kommunala anslutningen till Rakel.
MSB ska föreslå justeringar i den nuvarande överenskommelsen mellan staten och Sveriges kommuner och landsting (SKL) som reglerarar statens ersättning till kommunerna för uppgifter i samhällets krishanteringssystem. Inriktningen är att delar av den nuvarande ersättningen (inom ramen för startbidraget, storstadstillägget och ersättningen för höjd beredskap) ska omdisponeras till samverkansbidraget.

– Att stimulera och påskynda anslutningen till Rakel är en mycket viktig del i det nya samverkansbidraget men även andra åtgärder som syftar till att främja samverkan i kommunen, mellan olika kommuner samt med andra aktörer vid olyckor och kriser kan bli aktuella, säger ekonomi- och planeringsdirektör Björn Myrberg som är sammanhållande för uppdraget på MSB.
 
Regeringen har i uppdraget redovisat att förslaget bör utformas på ett sådant sätt att den kan påbörjas redan 1 januari 2013 och att den ska bidra till långsiktighet och förutsägbarhet vad avser kommunernas kostnader för Rakel. Förslaget ska redovisas senast den 15 december 2012 och MSB ska i arbetet överlägga med SKL för att förbereda en justering av nuvarande kommunöverenskommelse.
 
– Den relativt korta tiden innebär att arbetet kommer att behöva drivas i högt tempo. Vår förhoppning är dock att vi i nära samarbete med SKL ska kunna ta fram ett förslag som båda parter är nöjda med. En fördel med den relativt korta utredningstiden är att tiden med osäkerhet om de framtida förutsättningarna begränsas, både vad avser kommunernas kostnader för Rakel men också avseende nivåerna för övriga åtgärder. Den korta tiden innebär dock begränsningar i möjligheterna att löpande informera och involvera t.ex. länsstyrelserna men vi kommer att göra vårt bästa, säger Björn Myrberg.
 
Kontakt:
No such user