Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Samverkan och teknik i fokus på årets stora Rakeldag

Tipsa om artikeln
Rakeldagen den 21 mars 2013 var användarnas dag. Programmet erbjöd något för alla grupper – för nya användare i olika kommunala förvaltningar, för mer teknikintresserade i Rakelvana organisationer och om metodik som riktar sig till alla grupper.
Det fanns seminarier både om riktlinjer om samverkan i Rakel och MSB:s nationella projekt för riktlinjer för ledning och samverkan.
 
– Med fler än 50 000 abonnenter och 300 organisationer som ska samverka i Rakel ställer det förstås stora krav på gemensam förståelse för hur systemet ska användas, sa Stefan Kvarnerås, chef för Rakelverksamheten på MSB.

Prisfrågan lyftes upp

MSB:s generaldirektör Helena Lindberg gjorde ingen hemlighet av att många kommuner tycker att Rakelabonnemanget är för dyrt.
 
– Men nu är jag glad att vi har fått ett uppdrag av regeringen att göra justeringar i den nuvarande så kallade kommunöverenskommelsen tillsammans  med SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) utifrån de förslag vi tog fram i höstas. Genom justeringarna kommer kommunerna bland annat få lite rabatt med hjälp av ett nyinrättat samverkansbidrag, sa Helena Lindberg. 
 
– Samverkansbidraget handlar om att stödja kommunerna att utveckla sin förmåga att samverka  och uppfylla det som lagen kräver när det gäller krisberedskapen. Och som en del av bidraget kan vi underlätta anslutningen till Rakel.
 
– Vi har en relativt snäv tidsplan men siktar på att vara klara med den justerade överenskommelsen i mitten av maj. Då hoppas vi kunna ge ett pris på 6.000 kr per år för grundabonnemang. Priset ska börja gälla redan från 2013 och gälla till minst 2018.

Fullsatt

Årets Rakeldag – den fjärde i ordningen – lockade 800 deltagare och lokalerna var fullsatta.
 
I många utställningsmontrar och på 17 seminarier spreds information om allt från hur Rakel kan fungera i energibranschen, hur Rakel kan användas för att samverka över förvaltningsgränser i en kommun till frågor som berör arbetsmiljö och frågan om strålning. 
 
På ett välbesökt seminarium gjordes en stor dragning av uppdateringen ”version 6.0” av Rakel som ger möjlighet att införa nya funktioner.  Här ställdes många frågor – en del kritiska – om nya Alias, om prioriteringar mellan olika användare och mycket annat.
 
– Ett radiokommunikationssystem blir aldrig färdigt, det måste ständigt utvecklas. Därför är det oerhört viktigt att få in synpunkter från användarna, så vi ligger rätt när vi utvecklar det, sa Helena Lindberg.

Från utveckling till nutid

Moderatorn, journalisten Britt-Marie Mattsson, tog upp avigsidan med den snabba teknikutvecklingen: Hur vet man som kund att kostnaderna inte skenar iväg?
 
– För det första har vi nu en väldigt bra plattform. Och nya tjänster ska bekostas av dem har behov av dem. Alla ska inte vara med och bekosta alla nya tjänster, sa Helena Lindberg.
 
– Men det går inte att sitta och vänta och hoppas på bättre lösningar om tio år. Vi måste hantera saker och ting här och nu, sa Helena Lindberg, som kallade Rakel för ”en katalysator för bättre samverkan”.

Rakeldiplom till Rune Daniels

Foto på Rune DanielsEn nyhet i år var Rakeldiplomet som delades ut till Rune Daniels, räddningschef i Rättvik, som på ett särskilt bra sätt lyft fram nyttan med Rakel. 
 
– Du har gjort ett fantastiskt fint jobb i Dalarna med att införa och förklara nyttan med Rakel, därför är det oerhört lätt för oss att tilldela dig Rakeldiplomet, sa Stefan Kvarnerås.
 
Rune Daniels tackade och konstaterade att det i maj – då MSB och SKL förhoppningsvis enats om ett nytt månadspris – har gått tio år sedan regeringen tog beslutet att införa Rakel.
 
– Jag är en ivrig människa och tycker att det har tagit för lång tid, sa Rune Daniels.
 
– Men det är ändå bra att vi har kommit så här långt, till exempel att vi har fått nationella riktlinjer, vilket har saknats. Nu är det bara vår egen fantasi – inte systemet – som begränsar vad Rakel kan användas till.

Vad tycker du om årets Rakeldag?

Foto på Caroline SandbergCaroline Sandberg, Locum, Stockholms läns landsting:

– Hela dagen är ju ett utmärkt tillfälle för olika aktörer att förstå hela syftet och nyttan med Rakel.
 
– Jag var på seminariet om det nationella projektet Ledning och samverkan. Det var intressant att höra att man ser brister i samverkan kring krisberedskap och att det finns mycket att göra där.
 
– Nackdelen med en sån här dag kan nog vara att man fokuserar för mycket på teknik och verktyg i stället för på metoder och samverkan.  

Foto på Klaus HolmKlaus Holm, polismyndigheten i Skåne:  

– Väldigt bra, ett trevligt forum för att träffa likasinnade. Jag har varit med på alla Rakeldagar.
 
– Idag har jag tittat på Saabs system för händelserapportering, SAFE. Och så ska jag gå till seminariet om uppdateringen till version 6.0, det ska bli väldigt intressant att få veta vad som ska komma till oss.
 
 

 

Foto på Annette ErikssonAnnette Eriksson, Studsvik Nuclear AB:

– Jättebra upplägg. Jag gillar att man i god tid får veta vad de olika föreläsningarna ska handla om och att man får byta när man är på plats.
 
– Och vill man inte lyssna på seminarierna kan man gå och prata med folk i montrarna. Det är suveränt. Bra också att det finns gott om tid för mingel.
 
– Jag var och tittade på den nya lilla Rakelmobilen som en utställare presenterade här. Tidigare har de ju varit så stora, så den här verkar intressant.
 
Text och foto: Mats Fahlgren
Webbsändningar: Mandarin
Publicerad: 2013-03-25 kl. 13:06
Kontakt:
Gunilla Georgsson Gunilla.Georgsson@msb.se
Rakel - start

MSB Rakel logotyp

 
 
Nytt från Rakel

Prenumerera på Rakels nyhetsbrev

 
 
kalender - Rakel

Rakels kalender