Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Samverkan i Rakel ska ge tryggare Almedalsvecka

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2012-07-01 kl. 18:00
I år kommer, för första gången, alla hjälporganisationerna under Almedagsveckan att använda Rakel som gemensamt sambands- 0ch ledningsverktyg. Detta gör man för att underlätta och snabba upp arbetet med hjälp- och krishantering.
Under almedalsveckan kommer cirka 14 000 besökare, över 800 arrangörer och det ges närmare 1 800 seminarier. Merparten av alla evenemang genomförs i området kring Almedalen och den inre hamnen. Det gör att det blir ett stort tryck både på staden och mobilnäten. Under tidigare år har man även upplevt överbelastning i de kommersiella näten när trycket har blivit för stort.
 
I år samordnar polisen, räddningstjänsten, ambulanssjukvården,
Region Gotland och Röda korsets första hjälpen-grupper sitt hjälp- och räddningsarbete via Rakel som sambands- och ledningsverktyg, för att öka tryggheten och säkerheten under Almedagsveckan.
 
– Polisen, ambulanssjukvården och Räddningstjänsten har tidigare använt sig av Rakel under Almedagsveckan i begränsad omfattning, men i år används systemet fullt ut. Vi har även försett Röda korsets första hjälpen-grupper med Rakel-mobiler, säger Christer Stoltz som är beredskapschef i Region Gotland. Röda korset finns på tre platser under veckan dels på Cramégatan plats 97, dels på Holmen i hamnen samt på vid Region Gotlands mötesplats på Donners plats.
På dessa platser finns hjärtstartare, första hjälpen väska, brandsläckare och samt en Rakelterminal. Detta för att öka möjligheterna att rädda liv.
 
– Polisen använder Rakel i hela landet sedan flera år tillbaka och systemet är avgörande för att lyckas med en så pass stor kommendering och förutsättning för en bra samverkan mellan olika aktörer, säger Isabel Thorén som är polisens kommenderingschef under veckan.

Kontaktpersoner

MSB, Rakelenheten, Kommunikationsstrateg, Ingela Rundström,
Telefon: 0727-15 62 77
 
Region Gotland, Beredskapschef Christer Stoltz
Telefon: 0498-26 32 46
Kontakt:
Karin Meibrink Karin.Meibrink@msb.se