Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Samverkan central i svåra lägen – lärdomar från Rakeldagen 2017

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-10-10 kl. 21:10
Hur samverkar vi effektivt när samhället störs? Vilka aktörer ska vara med? Vilka goda exempel på samverkan finns? På Rakeldagen 2017 bjöds deltagarna på en heldag på temat samverkan. 

Nästan 800 personer som arbetar med samhällsviktig kommunikation samlades på Stockholmsmässan den 5 oktober. Rakelfolk, som moderatorn Richard Olsson kallade dem. Han var på plats för andra året, och stolt över att han i jobbet fått träffa både Led Zeppelin och Rakelfolk:

– Det är coolt, det ni gör.

Framtidens kommunikation behöver vara säker och mobil

Det är oroliga tider, i både världen och Sverige. Den 7 april 2017 inträffade terrordådet på Drottninggatan i centrala Stockholm. Räddningsinsatsen gick bra och Rakel fungerade tekniskt väl. Men händelsen visar hur viktig samverkan är mellan aktörerna som deltar. För att bli ännu bättre rustade i framtiden behöver vi därför förbereda och öva samverkan.

Vi behöver också alltmer kunna kommunicera ute på fältet, använda drönare och strömma videor. Det driver på behovet av morgondagens Rakel. Nu är det bråttom, menade flera talare under det fullsatta introduktionsseminariet i stora salen.

Rickard Olsson, Folke K Larsson, Nils Svartz


Viktigt att dela information

Teknikstöd som Rakel underlättar samverkan. Men det krävs mer. Nils Svartz, vikarierande generaldirektör för MSB, lyfte fram 2 saker:

  1. Man måste vara intresserad av att samverka.
  2. Man måste öva.

Idag finns ofta gap mellan olika aktörer, som myndigheter och kommuner, eller offentliga och privata organisationer. Svartz uppmanade deltagarna att tänka i banorna ”need to share – vad har jag för information jag behöver dela?”

MSB förbättrar Rakel och erbjuder stöd till användare

Infrastrukturen för Rakel får bättre täckning och reservkraften ökas. Verksamhetschefen Minna Nyman berättar att MSB satsar en miljard på att förbättra Rakel. Men man måste också förbättra metoderna. Hon tipsade om Rakels användarstöd, en grupp MSB-anställda som hjälper användarna med att bland annat samverka bättre och att effektivt använda Rakel i egen organisation.

För att möta framtidens krav på mobil kommunikation och större datanät behövs en ny lösning som först kompletterar, senare ersätter Rakel. MSB är den naturliga huvudmannen även för den nya lösningen, menar Nyman.

MInna Nyman


Ny utredning förordar statlig kontroll och samverkan

Hur får man fram en kommunikationslösning som möter framtidens krav? Det har Folke K Larsson och Gunnar Holmgren utrett på uppdrag av regeringen. Huvudförslagen är:

  • Säkerställ en statlig infrastruktur för lösningens underliggande infrastruktur, för att låta staten behålla kontroll och rådighet.
  • Samverka med kommersiella aktörer, för att utnyttja den kapacitet som redan finns och få rimliga kostnader.

Prislappen på 1,5 miljard jämför Larsson med en försäkringspremie:

– Det är lättare att räkna på vad det kostar än på det vi vinner. Det handlar om att skaffa sig garantier.

Utredarna menar att det som krävs nu är snabba beslut och direktiv – lämpliga myndigheter och bolag finns redan.

Läs mer i rapporten Kommunikation för vår gemensamma säkerhet.

Folke K Larsson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eldsjäl har drivit på för utbildning i Rakel

Priset till årets eldsjäl gick till Karin Jonasson från länsstyrelsen i Dalarna. Hon belönades för att ha ”arbetat oförtröttligt och med stort engagemang för att ta fram och förankra nationella riktlinjer och främja gränsöverskridande samarbete”.

Jonasson höll också i ett uppskattat seminarium om hur länsstyrelserna kan styra och stödja kommunerna i att använda Rakel och WIS.

Bild på Karin Jonasson
Årets eldsjäl blev Karin Jonasson.
 

Röster om Rakeldagen 2017

Efter lunchens högrevsgryta ställde vi 2 frågor till 3 deltagare:

  • Hur upplever du Rakeldagen 2017?
  • Vad har varit särskilt intressant?

Stefan Knochenhauer, sambandsansvarig på polismyndigheten i Västernorrland

 

Stefan Knochenhauer    

– Mycket nya intryck! Jag har träffat många som jag haft kontakt med men inte träffat tidigare. Jag är på Rakeldagen för första gången.

– Jag har lyssnat på seminarierna om hur man utvärderar samverkansövningen mellan Norge och Sverige, och om hur länsstyrelsen i Dalarna arbetar för att få kommunerna att använda Rakel. Båda var intressanta!

Jonna Wallius, Säkerhetsavdelningen, Region Östergötland

Jonna Wallius    

– Mycket intressanta föredrag. Och många utställare – det är bra att kunna träffa utställare som vi har avtal med.

– Det var intressant att höra om hur Locum har lyckats öka Rakelanvändningen hos sig. Jag ser också fram emot seminariet om Rakelsamverkan mellan polis, kriminalvård, räddningstjänst och sjukvård. Det är intressant för vår verksamhet. Vi har inte Rakel ännu men kommer troligen att skaffa det.

Per Clasén, jobbar med teknisk kommunikation, E.ON

 

Per Clasen

– Bra! Jag har varit här flera gånger tidigare.

– Institutet för framtidsstudier höll ett intressant seminarium som gav mig flera tankeställare. Ofta ser vi gårdagen som bättre, men det är ett mindset, något vi är programmerade att göra. Även seminariet om framtida LTE-teknik var riktigt intressant. Jag ser också fram emot energibranschens Rakelforum i eftermiddag.

Se Rakeldagen i efterhand

Här kan du se Rakeldagen 2017

 
Kontakt:
Gunilla Georgsson Gunilla.Georgsson@msb.se