Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Generaldirektör Dan Eliasson med inbjudna gäster under invigningsceremonin.

Sammankoppling av radiokommunikationssystem stärker nordisk samverkan

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2019-02-07 kl. 15:30
MSB har tillsammans med Erillsverkot i Finland lanserat tjänsten ISI-migrering Finland. Tjänsten kopplar ihop de svenska och finska TETRA-näten för radiokommunikation – Rakel och Virve.

Rakelanvändare som ansluter sig till tjänsten ISI-migrering Finland kommer att kunna använda sina egna Rakelterminaler i det finska Virve-nätet. Terminalerna fungerar i hela Finland, inte bara vid gränsen.

– Att koppla ihop de nordiska TETRA-näten för ett robustare Norden var en prioritering under Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2018, ett år senare är det nu verklighet, säger generaldirektör Dan Eliasson i sitt inledande anförande under invigningsceremonin den 7 februari.

Stärkt samarbete vid olyckor och kriser

Målet med projektet har varit att effektivisera kommunikationen över nationsgränserna mellan samhällsviktiga aktörer. ISI-migrering kommer att användas för att stärka det nordiska samarbetet vid olyckor och kriser. När samhällsviktiga aktörer i Sverige, Finland och Åland kan kommunicera i samma radiokommunikationssystem underlättas samordningen av resurser vid olyckor, brottsbekämpning, sjukvårdstransporter, inom tull, kustbevakning, färjetrafik, övningar och fjällräddning.

– När våra invånare är som svagast ska våra samhällen vara som starkast, säger Minna Nyman, verksamhetschef för Rakel och ledningssystem.

Ett gränslöst Norden

Sverige och Norge kopplade ihop sina nät 2017, Norge och Finland kopplade ihop näten 2018. Nästa steg på vägen mot ett gränslöst Norden är en sammankoppling som möjliggör trepartssamtal mellan Sverige, Norge och Finland.

Läs mer om tilläggstjänsten ISI-migrering

 

Invigning ISI-migrering Finland. Systemarkitekt Magnus Bergqvist anropar aktörer i Rakelterminal.

Magnus Bergqvist, teknikansvarig i ISI-projeket MSB, anropar samhällsviktiga aktörer på flera platser i Sverige och Finland, inklusive Åland.

Dan Eliasson, generaldirektör MSB, visar avtalet om gränsöverskridande kommunikation mellan Sverige och Finland.

Dan Eliasson, generaldirektör MSB, undertecknar avtalet mellan Erillisverkot och MSB gällande ISI gränsöverskridande kommunikation.


Alla nyheter om Rakel

Mer om Rakel

Kontakt:
Anita Galin Anita.Galin@msb.se