Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Sambruk maximerar resurserna och Rakel skapar möjligheter

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2014-11-24 kl. 13:25
– Efter att ha jobbat med sambruk vill jag påstå att alla aktörer behöver tänka sambruk. För att maximera resurser, skapa större trygghet och attraktivare arbetsplatser. När vi även införde Rakel öppnade sig nya möjligheter, säger Kristina Silverarfve, enhetschef för larmcentral och nattpatrull samt säkerhetssamordnare för division social omsorg i Nyköpings kommun.

Sambruk. Begreppet blir allt mer välkänt. Enkelt uttryckt beskriver det gemensamma satsningar på användandet av samhälleliga resurser i samband med räddningsinsats. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är med och utvecklar konceptet.

Kristina Silverarfve, Nyköpings kommunNyköping hör till exempel till en av de kommuner som kommit längst när det gäller sambruk mellan räddningstjänst och omsorgsverksamhet men även till exempel Örnsköldsvik och Varberg har infört sambruk. Och alla utbyter de erfarenheter med varandra och MSB.

– Sambruk medför hur många vinster som helst, det ser vi alla, säger Kristina Silverarfve. Ett exempel hos oss är de fem bilar i omsorgens nattpatrull som åker hem till sina brukare och passerar en mängd platser i och utanför stan. De kan omedelbart rapportera om de ser en brand eller något stök på stan också, berättar Kristina Silverarfve.

Utrustade med Rakel

Eftersom nattpatrullens och nattsjuksköterskornas bilar är utrustade med Rakel kan larmoperatören på kommunens larmcentral, lokaliserad på Nyköpings brandstation, se var de befinner sig. Även gruppanrop och gruppsamtal ordnas enkelt. Den bil som befinner sig närmast ett trygghetslarm kan snabbt dirigeras till rätt adress.

Arbetsordningen underlättas av att Nyköpings hemtjänst nu inför nyckelfri hemtjänst, ett system med koder i mobilen istället för traditionella nycklar till användarnas ytterdörrar. Då kan all personal rycka in och hjälpa till när det kommer ett larm från en brukare, ingen behöver åka till stationen och kvittera ut en nyckel först. Eftersom inloggning sker när dörren låses upp bevaras säkerheten och integriteten för individen.

– Sambruk förkortar tiden från larm till insats. Med Rakel kan vi också planera och analysera våra schemalagda rutter för att inte köra bort tid i onödan, Nyköping är en stor kommun rent geografiskt så det är till stor nytta för oss, konstaterar Kristina.

Skrev ”samboavtal”

I Nyköping började kommunens räddningstjänst och division social omsorg sitt täta samarbete inför bygget av en ny brandstation, den invigdes för övrigt 11/11 2011 klockan 11.11.

Tina Fargo från kommunens nattpatrull samt Henrik Schenström och Johan Ånelöf (skymd på bilden) från räddningstjänstenInnan flytten skrevs ett ”samboavtal” för att förebygga ett vi och dom-tänkande. Det var ju trots allt en kraftigt mansdominerad yrkesgrupp som skulle dela lokaler med en lika kraftigt kvinnodominerad. Dessutom hade de olika yrkes roller.

– På den fronten har det verkligen blivit ett lyft på båda sidor. Man har fått nya och fler arbetskamrater och en större förståelse för varandras arbete. Ett konkret exempel är det förebyggande arbetet för att minska fallolyckor och brandrisker i hemmen som vi gör tillsammans, säger Kristina.

Lättare att rekrytera

Sedan sambruk blev verklighet har det blivit lättare att få tag i ordinarie personal och timvikarier till omsorgens nattpatrull. Arbetsmiljömässigt blev de nya lokalerna ett lyft med omklädningsrum och dusch samt parkeringsmöjligheter som ger varma och snöfria bilar. Tidigare hade nattpatrullen lokaler i ett äldreboende. Men de praktiska fördelarna är enbart en delförklaring till statushöjningen.

– Vi är en del av en helhet idag och det känns i hela organisationen. Med sambruk har vi som ingår förutsättningar att göra ett bättre jobb för fler, berättar Kristina. Vi tar regelbundet upp utvecklingsfrågor och har grupper som diskuterar nästa steg i vår utveckling. Inflytande och respekt lyfter medarbetarna.

24 000 larm per år

Kommunens larmcentral i Nyköping tar inte emot 112-samtal. Det är automatlarm från kommunens fastigheter och larm från personer med hemtjänst som kommer dit. De sju larmoperatörerna tar varje år emot 24 000 larm. Räddningstjänsten har sin personal på plats. Nattpatrullen från den sociala omsorgen har 30 undersköterskor anställda och fem bilar som totalt körs 2 000 mil per månad. Dessutom finns en nattsjuksköterska stationerad på brandstationen.

– Vill någon införa sambruk rekommenderar jag att man pratar med några som redan jobbar enligt sambruks-tanken och med personal från MSB. Därefter måste man skapa politisk majoritet för förslaget. För att denna typ av samarbete ska bli verklighet och livskraftigt krävs beslut i kommunstyrelse och kommunfullmäktige, säger Kristina.

– Enligt alla trender och analyser kommer verksamheter som vår att växa i framtiden och ett effektivt sambruk måste man ha. Med sambruk har vi möjlighet att klara framtidens utmaningar och ha roligt på vägen, avslutar Kristina.

Övre bilden: – Införandet av sambruk och Rakel har helt klart gett effekter klart över vår förväntan när det gäller våra insatser. Det har också höjt kompetensen och arbetsglädjen, konstaterar Kristina Silverarfve, Nyköpings kommun.

Nedre bilden: Tina Fargo från kommunens nattpatrull samt Henrik Schenström och Johan Ånelöf (skymd på bilden) från räddningstjänsten jobbar tillsammans i sambruk och använder Rakel för kommunikation och positionering.

Text och foto: Nextmedia


Läs alla nyheter om Rakel

Läs mer om Rakel

Kontakt:
Karin Meibrink Karin.Meibrink@msb.se