Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Johan Petersson, Ambulansen Bohus Norr, Mikael Rova, Polisen Haparanda och Anita Galin, projektledare för ISI, MSB.

Säkrare och effektivare samarbete när Rakel kopplas samman med de norska och finska näten

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-11-28 kl. 10:00
Norska och svenska samhällsaktörer kan sedan mars 2017 kommunicera i varandras nät, i gemensamma talgrupper. En liknande sammankoppling sker snart mellan Sverige och Finland. Tjänsten heter ISI-migrering och den förbättrar insatser och samarbete över gränserna.

Svenska blåljusaktörer arbetar och övar sedan tidigare mycket med kollegor på andra sidan norska och finska gränsen. Samarbetet går smidigare när Rakel kopplas samman med motsvarande system i Norge och Finland, och användare på olika sidor gränsen kan kommunicera säkert i gemensamma talgrupper.

– Vi har i dag cirka 4 000 norska terminaler som kan kommunicera med oss i det svenska systemet och ungefär lika många svenska i det norska systemet. Och det ökar hela tiden, säger Anita Galin från MSB, projektledare för ISI.

Rakel förenklar för ambulansen vid gränsen

Varje vecka kör svenska och norska ambulanser patienter över gränsen vid Norra Bohuslän. Numera kan den svenska ambulanspersonalen använda sina Rakelenheter till att kommunicera med kollegor och ledningscentraler på båda sidor om gränsen.

– Tidigare så dog Rakel tvärt när vi passerade gränsen. Nu går vi bara över till det norska nätet Nödnett och en gemensam talgrupp, säger Johan Petersson vid Ambulansen Bohus Norr.

Kortare avstånd till norskt sjukhus

Nordligaste Bohuslän har närmare till ett norskt sjukhus än till Trollhättan, så det händer att ambulansen väljer att köra dit patienter till exempel från en trafikolycka på den svenska sidan. Det har också hänt att den norska ledningscentralen har tagit direktkontakt med en svensk ambulans som de vet befinner sig nära en händelse på den norska sidan.

– Tidigare har vi haft svårt att kommunicera med norrmännen, så jag vill verkligen säga tack till alla som har jobbat med ISI och gjort allt detta möjligt, säger Johan Petersson.

Lättare för polisen i Tornedalen att kolla upp bilar

Ett bra samarbete är minst lika viktigt vid den nordliga gränsen mellan Sverige och Finland, i Tornedalen.

– Befolkningen här uppe ser inte gränsen på samma vis som man gör i resten av landet. Fordon och medborgare rör sig hela tiden i området. De som begår seriebrottslighet har finska bilar på svenska sidan och svenska på finska sidan, för att det blir svårare för oss att kolla upp, säger Mikael Rova från Polisen Haparanda.

I februari 2019 kopplas Rakel ihop med det finska systemet Virve. Då kan de svenska poliserna enkelt och säkert ta hjälp av sina finska kollegor med att kolla upp bilar i de finska registren.

Stora geografiska områden kräver samarbete över gränsen

Med en smidigare kommunikation kan polisen dessutom bättre utnyttja de knappa polisresurserna över stora geografiska områden.

– Mitt distrikt är 40 mil från söder till norr, och som i hela Sverige har vi brist på poliser. Om det händer något i Pajala kan närmaste backup vara omkring 20 mil bort, medan en finsk patrull kanske kan komma från tre mil bort i stället, säger Mikael Rova.

Alla tre länderna kopplas samman 2019

Kommande steg i lanseringen av ISI:

  • ISI mellan Sverige och Finland februari 2019
  • Sammankoppling Sverige-Norge–Finland augusti 2019

Text: Hanna Lundquist
Foto: Jessica Penther Ryttberg


Läs alla nyheter om Rakel

Läs mer om Rakel

Kontakt:
Anita Galin Anita.Galin@msb.se