Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Säkra kommunikationen inom sjukvården med Rakel

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2015-04-17 kl. 15:58
Nu har vi tagit fram en tidning - Säkra din kommunikation - som riktar sig särskilt till dig som arbetar inom sjukvården. Vi har här samlat en del berättelser och information som vi tror att du som arbetar inom sjukvården ska finna intressant. Mycket fokus ligger på kommunikation och speciellt Rakel. Men det är viktigt att inte glömma att detta ändå bara är ett verktyg. Det är vi människor som främst gör kommunikation och samverkan möjligt.

Första-hjälpen-teamet under Skid VM i Falun. Foto: Katarina AveråsLandstinget Dalarna hade hög beredskap under medaljstriderna i Falun. Läs om deras planering inför Skid-VM:

- Vi ser på Lugnets skidstadion som en skadeplats under VM-veckorna. Utan en noga genomtänkt beredskap hade vi behövt lägga alltför mycket energi på varje liten småsak, säger Ingela Boberg, beredskapssamordnare hos Landstinget Dalarna.

Sjukvården i Region Kronoberg ville säkerställa att kommunikation och samverkan mellan dem och andra samhällsviktiga aktörer skulle fungera även om annat i samhället slutar fungera. Därför skaffade de Rakel. Nu planerar de för nya användare i Rakel efter riskanalys och kontinuitetsplanearbete inom hälso- och sjukvården, till exempel kommunikatör i beredskap (KiB), IT i beredskap och fastighetsjouren.

Staffan Eriksson är ambulansjuksköterska i Umeå. Foto: Katarina AveråsDet är långt ifrån alla patienter som larmar 112 som är i behov av ambulanstransport med blåljus till akuten. Det visar det projekt med en så kallad bedömningsbil i Umeå som Västerbottens läns landsting bedrivit sedan våren 2014. Häng med Staffan Eriksson, som arbetar som ambulanssjuksköterska med bedömningsbilen.

”Först på plats räddar liv”. Det är numera det gemensamma mottot för blåljusorganisationerna i Stockholms län vid larm om självmord. Projektet SPIS, Självmordsprevention i Stockholms län, har sedan starten 2009 samlat en rad aktörer i arbetet med att förebygga självmord.

På sex timmar förvandlas ett vanligt passagerarflygplan till ett ambulansflygplan. Läs om det svenska nationella ambulansflyget, SNAM, som är en resurs för att snabbt kunna göra en flygmedicinsk evakuering av ett stort antal skadade – både i Sverige och utomlands.

Läs mer och beställ tidningen

Här kan du läsa och beställa tidningen Säkra din kommunikation - för dig som arbetar inom sjukvården.

Övre bilden: Mitt i publikhavet jobbade bland andra medicinskt ansvarige ambulanssjuksköterskan Johnny Pettersson och Hanne Hedin, till vardags överläkare vid ortopedkliniken på Falu lasarett och nu volontär och ansvarig för VM-arrangörens första-hjälpen-team.

Nedre bilden: I allmänhetens ögon ser bedömningsbilen ut som en helt vanlig ambulans. Den är också fullt utrustad med läkemedel och medicinsk utrustning, säger ambulanssjuksköterskan och projektledaren Staffan Eriksson.


Läs alla nyheter om Rakel

Läs mer om Rakel

Kontakt:
Karin Meibrink Karin.Meibrink@msb.se