Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Säkra kommunikationen inom farlig verksamhet

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2014-11-19 kl. 15:52 | Uppdaterad:2014-11-25 kl. 10:49
Vi har tagit fram en tidning som riktar sig till dig som arbetar i en anläggning som klassats som farlig verksamhet av länsstyrelsen. Syftet är att inspirera till en diskussion om det systematiska säkerhetsarbetet.

Bild på tidningen Säkra din kommunikation för farlig verksamhetNär varje minut är dyrbar kan det rädda liv att ha planerat för det oplanerbara och att man har rätt utrustning för att kunna kommunicera och vet hur man snabbt och effektivt kan koordinera beslutsfattande i samverkan med andra aktörer.

Process för insatsplanering

I tidningen kan du läsa om hur MSB och räddningstjänsten i Skellefteå jobbat tillsammans med en ny process för insatsplanering vid farlig verksamhet. Oljehamnen i Skelleftehamn har fungerat som ett konkret case och arbetet har involverat alla de aktörer som behöver samverka i händelse av en olycka. Läs också om Stenungsund där räddningstjänsten, kommunen och kemiföretagen jobbar mycket nära varandra. För dem är bred samverkan en självklarhet alltsedan ett petrokemiskt kluster etablerade sig där för 50 år sedan.

Rakel i farlig verksamhet

Visste du att du som arbetar på en anläggning som klassas som farlig verksamhet har rätt att använda Rakel, vårt nationella kommunikationssystem för samhällsviktiga aktörer? I tidskriften kan du läsa om  den nationella Kemberedskapen som har i uppdrag att bistå räddningstjänsten med både kunskap och utrustning för att hantera olyckor på ett effektivt och säkert sätt. Sedan en tid tillbaka testar de Rakel.

– Rakel som koncept passar kärnindustrin perfekt. Funktionernas kvalitet och riktlinjer för användning harmoniserar med alla de krav branschen lyder under för att skydda verksamheten. Det konstaterar Anders Gustafson, beredskaps- och krisledningssamordnare hos Westinghouse Electric Sweden AB i Västerås, och bland annat ansvarig för företagets Rakelanvändning.

Rakel har blivit ett självklart verktyg för kommunikation för Vattenfall Vattenkraft – både i lugn drift och i samband med störningar.

– Systemet togs i drift 2012 för att ersätta vårt interna radiosystem efter beslut om att energibranschen kan införa Rakel, berättar Roland Backman. Det var ett tryggt och säkert beslut för medarbetarna i vår organisation.

Tidningen Säkra din kommunikation - för dig som arbetar inom farlig verksamhet


Läs alla nyheter om Rakel

Läs mer om Rakel

Kontakt:
Karin Meibrink Karin.Meibrink@msb.se