Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Säker elförsörjning med Rakel

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2011-02-25 kl. 13:11
– Elförsörjningen är grundläggande för Sveriges krishanteringsförmåga. Det konstaterar Thord Eriksson, enhetschef beredskap och säkerhet på Svenska Kraftnät.
Det statliga affärsverket Svenska Kraftnät har fått ett särskilt ansvar för att främja anslutning till Rakel inom elbranschen. Just nu genomför de Rakelutbildningar för ledningspersoner vid de sju Elsamverkansområden som finns i Sverige. Samverkansområdena agerar vid större kriser och är regionala beredskapsorganisationer för elförsörjningen.
 
Thord Eriksson är övertygad om att Rakel kommer att leda till en effektivare verksamhet i vardagen och till bättre samordnade och därmed effektivare insatser vid nödlägen i samhället.

Störningar kräver samordning

Vid störningar krävs samordning av resurser inom elförsörjningen och samverkan med andra aktörer i samhället. Rakel kan här bidra till en effektiv kommunikation både vid drift - och underhållsarbete samt vid reparationer och återstart av elsystemet.
 
– Vi ställer även krav på att våra entreprenörer använder Rakel, säger Thord Eriksson.

Viktigt kunna förmedla en riktig lägesbild

Fortum är den första kommersiella aktör som fått en Rakellicens. Bolaget levererar el till 1,3 miljoner nätkunder med stora krav på elsäkerhet. Fortum har använt Rakel i sin fältverksamhet i Hälsingland sedan 2007 och fått idel lovord från användarna.
 
– Det är en stor fördel att exakt samtidigt kunna förmedla en riktig lägesbild i samband med störningar på stamnätet och nå ut till 20 kontrollrum hos olika aktörer i elförsörjningskedjan, säger Jan-Olof Olsson, projektledare för Rakel på Fortum.
 
 
Kontakt:
Karin Meibrink Karin.Meibrink@msb.se