Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Så har Rakel stärkts under branden i Västmanland

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2014-08-13 kl. 11:02 | Uppdaterad:2014-08-20 kl. 09:27
Under den stora skogsbranden i Västmanland har MSB satt in resurser för att förstärka Rakel och för att underlätta kommunikationen med Rakel. Bland annat har flera basstationer i området uppgraderats med dubbel kapacitet och MSB har lånat ut ett fyrtiotal Rakelmobiler till personal på plats.
"Tekniskt har Rakel fungerat bra under insatserna, däremot har man haft vissa problem med metodiken, till exempel när det gäller samverkan mellan olika organisationer på plats", säger Anders Grundin, projektledare för Rakel på MSB.

När vi såg att branden började eskalera satte vi in extra bevakning på basstationer för Rakel i det drabbade området. Flera av basstationerna uppgraderades med dubbel kapacitet för att hantera ökningen av trafik, vilket gav önskat resultat. En depå med reservdelar för Rakel skapades i området och en mobil basstation ställdes i beredskap på plats i området för att användas om någon av basstationerna i området skulle fallera. Men den behövde inte användas och kördes under tisdagsmorgonen från platsen, säger Anders Grundin.

MSB har lånat ut ett fyrtiotal Rakelmobiler till aktörer på plats i det drabbade området för att underlätta kommunikationen. Vi har även stöttat med att besvara tekniska frågor om Rakel.

I området finns ett antal basstationer för Rakel som täcker området, åtminstone med fordonsmonterad Rakelmobil. I området är terrängen kuperad vilket medför att det finns vita fläckar i området där Rakel inte har täckning. I dessa fall finns det vissa funktioner i Rakel som kan underlätta kommunikationen. Till exempel kan man använda en strategiskt placerad fordonsmonterad Rakelmobil som har kontakt med Rakelnätet och som sätts i GMO-läge (Gateway Mode Operation).

Framöver gör vi en djupare utvärdering av hur Rakel fungerat under insatserna så att vi kan dra erfarenheter av detta inför liknande situationer i framtiden, men även för att förbättra de nationella riktlinjerna för samverkan i Rakel, säger Anders.

Mer information om MSB:s stöd i samband med branden

TIps vid begränsad täckning i Rakel


Läs alla nyheter om Rakel

Läs mer om Rakel 

Kontakt:
No such user