Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Så använder Västtrafik Rakel för kommunikation i kollektivtrafiken

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2016-04-20 kl. 15:39
Västtrafik har hand om kollektivtrafiken i hela Västra Götaland och har hand om 2 700 bussar, tåg, spårvagnar och båtar. De använder Rakel i sin dagliga drift, främst i sina bussar. Anders Larsson, trygghets- och säkerhetsansvarig på Västtrafik, besvarar tre frågor om hur de använder Rakel.

Hur ser användningen av Rakel ut hos Västtrafik?

Foto på Anders Larsson, Västtrafik

Rakel används i den dagliga driften i kollektivtrafiken, främst inom trafikslaget buss på Västtrafik.

Rakel används både för tal- och datakommunikation. Förutom individsamtal används talgrupper för respektive trafikföretag, depå.

Mellan trafikföretagens trafikledningar och fordon skickas förprogrammerade statusmeddelanden som till exempel samtalsbegäran och IL-samtal, prioriterat samtal.

Trafikföretagen använder Rakel som bärare för sina överfallslarm som går till trafikledningar och SOS-alarm.

Västtrafik har i Rakel byggt upp samverkansgrupper som är geografiskt indelade, samt talgrupper för evenemang, och till exempel ordningsvakter. I dessa sker samverkan mellan trafikslagen spårvagn, båt och buss.

Våra Kundinformationcentra ”KIC” använder Rakel för informationsspridning om störningar via samverkansgrupperna till berörda trafikledningar.

Under 2016 inför vi successivt Rakel i krisledningsfunktionen, detta för att skapa samverkansmöjligheter med andra myndigheter och aktörer.  

Vilken nytta kan ni se med Rakel inom er egen organisation och i samverkan med andra organisationer?

Rakel är ett enhetligt system för hela kollektivtrafiken med god täckning och robusthet. Det ger möjligheter att samverka mellan olika aktörer både inom och utanför kollektivtrafiken.

Framförallt ser vi möjligheter till att använda Rakel i gemensamma samverkansplaner med andra myndigheter och aktörer.

Hur övar ni med Rakel?

Idag testar/övar vi bara de samverkansgrupper och larmfunktioner som finns i Rakel.

Rakel kommer vara en del av krisberedskapen hos Västtrafik och där vara en del av övningarna och då framförallt i samverkanssyfte.

Mer information om Rakel i kollektivtrafiken


Alla nyheter om Rakel

Mer om Rakel

Kontakt:
Karin Meibrink Karin.Meibrink@msb.se