Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Så använder Strålsäkerhetsmyndigheten Rakel

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2016-05-19 kl. 11:02
Strålsäkerhetsmyndigheten har ett samlat ansvar för strålskydd och kärnsäkerhet i Sverige och ska skydda människor och miljö från oönskade effekter av strålning nu och i framtiden. Jonas Lindgren, Rakelansvarig och PhD vid Strålsäkerhetsmyndigheten besvarar tre frågor om hur de använder Rakel i sin verksamhet.

Hur ser användningen av Rakel ut i er organisation?

– Strålsäkerhetsmyndighetens (SSM) funktion för Tjänsteman i Beredskap (TiB) har helt övergått till larmning och samband via Rakel. Alla tjänstemän i TiB-funktionen har tillgång till personliga Rakelterminaler. Tjänstgörande TiB svarar självständigt i samband med att TiB-funktionen övertas. Funktionsnumret för TiB tilldelas aktuell terminal via SOS Alarms TNA-funktion (Taktiska nummer).

– Utöver TiB-funktionen används Rakel främst för ledning och samband inom den Nationella strålskyddsberedskapen, vilket involverar fältteam från Lund i söder till Umeå i norr.

Foto på Forsmark, Hans Blomberg– Den huvudsakliga användningen av Rakel, sett till antalet terminaler, utgörs av det nätverk av gammastationer som finns upprättat runt de tre svenska kärnkraftverken. Här finns totalt 90 stationer som mäter och rapporterar strålningsnivåer vid eventuella utsläpp från dessa. Stationerna överför mätdata till SSM:s centrala databaser via Rakelnätet (Rakelmodem, SDS).

– SSM har en egen KC-terminal vid vår ledningscentral för nukleära och radiologiska olyckor. Vår beredskapsväxel är också ansluten till Rakel, vilket möjliggör tillgång till publik telefoni från våra Rakelterminaler. SSM är IP-ansluten till Rakelnätet från myndighetens ledningscentral. Och vi programmerar själva våra terminaler.

Vilken nytta kan ni se med Rakel inom er egen organisation och i samverkan med andra organisationer?

– Utöver det jag nämner ovan ser vi kontinuerligt över möjligheten att utvidga vår interna Rakelanvändning. På agendan står ett eventuellt införande av Rakel inom våra övriga jourtjänster, som exempelvis Reaktorberedskapen (RB). Även SSM:s omedelbara ledningsförmåga kan på sikt komma att förses med Rakel.

– Operativ samverkan med andra organisationer, utöver den Nationella mätberedskapen, är idag begränsad till de kärntekniska anläggningarna, länsstyrelserna i kärnkraftlänen samt vid vissa operativa insatser tillsammans med exempelvis Polisen.

Hur övar ni med Rakel?

– Rakelsambandet inom den Nationella strålskyddsberedskapen övas specifikt på månadsbasis samtidigt som Hesa Fredrik drar igång. Därutöver utgör Rakelsambandet en integrerad del av de fältövningar som genomförs med denna organisation. I samband med detta övas ledning, rapportering och geografisk spårning av fältenheter. Det ingår också verifiering av Rakelsamband i vissa av de sambandstester som genomförs mellan SSM och de svenska kärnkraftverken.

– Vår TiB-funktion får i huvudsak träning genom operativ användning av Rakel, avslutar Jonas Lindgren.

Foto: Forsmark kärnkraftverk, Hans Blomberg (Vattenfall)

Kontakt:
Karin Meibrink Karin.Meibrink@msb.se