Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Regeringen föreslår samverkansbidrag till kommunerna för Rakel

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2012-09-20 kl. 10:00
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har idag tagit del av regeringens budgetförslag angående kommunikationssystemet Rakel i sin budgetproposition för 2013.

Regeringens bedömning är att Sveriges förmåga att hantera allvarliga olyckor och kriser är beroende av att myndigheter, organisationer och privata aktörer har tillgång till tillförlitliga och säkra kommunikationssystem. Förutsättningen är att samhällsviktiga aktörer använder Rakel.

Regeringen vill inrätta ett "samverkansbidrag" som bland annat ska användas för att öka den kommunala anslutningen till Rakel. Förslaget innebär att 40 miljoner kronor används under 2013 för att stimulera samverkan där en förutsättning är att inblandande parter, däribland kommunerna använder Rakel. Samverkansbidraget införs under förutsättning att en överenskommelse nås med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) om att omfördela medel inom anslag 2:4 Krisberedskap som tidigare gått till kommunal verksamhet enligt det så kallade kommunavtalet.

- MSB ser positivt på regeringens ambition att lösa den långsiktiga finansieringen. Vår förhoppning är att samverkansbidraget ska leda till ökad anslutning. Med användarna i fokus ser vi att det är viktigt att förutsättningarna för bidraget är på plats redan under 2013, säker Stefan Kvarnerås, chef för Rakelverksamheten på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Mer information  

Läs pressmeddelande och se budget från Försvarsdepartementet

(Information om Rakel finns på sidan 89 och 104-105 i budgetpropositionen) 

Har du några frågor?

Kontakta din kundansvarig på Rakelverksamheten

Kontakt:
Karin Meibrink Karin.Meibrink@msb.se