Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Rakelsystemet under terrordådet i Stockholm den 7 april

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-05-16 kl. 19:40
Under terrordådet på Drottninggatan den 7 april var samtalstrafiken i Rakelnätet 3-4 gånger högre än vad som är normalt för en fredag eftermiddag i samma område.

MSB:s driftstatistik för den 7 april visar på att fler än 139 000 gruppsamtal genomfördes under 10 timmar i Stockholm. Det kan jämföras med en vanlig dag då i genomsnitt 200 000 samtal genomförs i Rakel, i hela Sverige.

− Rakelsystemet är byggt för att klara hårda påfrestningar vid stora händelser med många inblandade aktörer. Det vi sett i bevakningen av Rakels drift under händelsen visar att systemet fungerade väl, säger Mats Hammarstam, ansvarig för Rakels driftorganisation på MSB.

Polisen och ambulansen har uppgett att Rakel fungerade väl under insatsen. Storstockholms brandförsvar uppger dock att vissa i deras organisation hade problem med sin kommunikation.

− Vi har varit i kontakt med brandförsvaret och erbjudit att stödja dem i den egna analysen av deras kommunikation i Rakel, säger Mats Hammarstam.

MSB bevakar och analyserar driften

MSB bevakar Rakelsystemets drift dygnet runt årets alla dagar. Vid större händelser som till exempel bussolyckan i Sveg, olyckan på Tranarpsbron och vid skogsbranden i Västmanland, där många aktörer är inblandade detaljstuderar MSB trafiken för att planera och dimensionera systemet för liknande händelser i framtiden. Vid planerade händelser som fotbollsmatcher och statsbesök eller förväntade händelser som stormar kan MSB göra vissa åtgärder för att förstärka systemet på viktiga platser.

Läs mer om Rakels driftorganisation

Läs om tillförlitlighet och säkerhet i Rakel


Alla nyheter om Rakel

Mer om Rakel  

 

 

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se