Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Rakelsystemet driftsatt idag i hela landet

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2010-12-01 kl. 16:18
Pressmeddelande: Idag den 1 december 2010 driftsätts Rakelsystemet i Jämtland, Västerbotten och Norrbotten. Därmed är systemet färdigbyggt och driftsatt i hela landet
– Rakel är ett viktigt verktyg för att stärka arbetet inom allmän ordning, säkerhet eller hälsa i hela Sverige, säger Helena Lindberg, generaldirektör vid MSB. Myndigheter, kommuner, landsting och kommersiella aktörer kan samverka enklare, både i det vardagliga arbetet och vid kriser med hjälp av Rakel.
 
Rakelsystemet har en egen infrastruktur som är byggt för att klara hårda väderförhållanden. En särskild satsning har gjorts för att säkra reservkraft för att klara flera dagars elbortfall. Systemet använder en digital europeisk teknisk standard som heter Tetra och används av skydds- och säkerhetsmyndigheter över hela Europa.
 
– Vi har byggt ut Rakel enligt budget och tidplan. Nu ökar vi takten för att ge möjligheter för alla kommuner att ansluta sig till Rakel, säger Stefan Kvarnerås, verksamhetschef vid Rakelverksamheten på MSB.
 
Rakel används idag av flera statliga myndigheter, däribland Polisen, Kriminalvården, Kustbevakningen och Trafikverket. Inom kommuner och landsting används det idag främst inom räddningstjänst och akutsjukvård, men systemet kan användas även inom andra förvaltningar, till exempel för drift och teknik eller miljö, hemsjukvård eller socialtjänst.

Om Rakel - bakgrund

Riksdagen beslutade i december 2003 att införa ett gemensamt radiokommunikationssystem i Sverige, Rakel (Radiokommunikation för effektiv ledning). Utbyggnaden påbörjades år 2005.
 
Systemet ska öka förmågan till samverkan för organisationer som arbetar med allmän ordning, säkerhet eller hälsa och öka medborgarnas trygghet. Det ersätter de fler än 200 olika analoga system som tidigare har använts.
 
Rakel ägs av staten och förvaltas av MSB. Utbyggnaden, drift och underhåll utförs av ett konsortium med SAAB, Eltel och Cassidian. MSB ansvarar även för att marknadsföra systemet och ansluta kunder inom stat, kommun, landsting och privata aktörer. MSB har inget vinstintresse, abonnemangsavgifterna ska täcka drift och underhåll av systemet.
 

Presskontakt:

Stefan Kvarnerås, verksamhetschef Rakel, MSB, tel. 0730-26 12 02
MSB:s presstjänst, tel. 0703-21 88 74
Kontakt:
No such user