Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Rakels kapacitet tillräcklig vid Tranarpskrocken

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2013-02-19 kl. 16:31
Under de mest intensiva timmarna efter masskrocken på Tranarpsbron i nordvästra Skåne den 15 januari i år, med över 70 fordon inblandade, hanterade Rakelsystemet cirka 4100 anrop och 45 timmar taltrafik.

– Enligt de användarorganisationer som jag har varit i kontakt med, det vill säga polis, kommun, SOS, länsstyrelsen och regionen fungerade Rakel väldigt bra under händelsen trots en hård belastning med många användare. Rakel levererade kommunikationsmöjligheter utan varken köbildning eller kapacitetsbrist, säger Evert Enblom kundansvarig för Rakel i Skåne.

Olyckan på den 523 meter långa Tranarpsbron är en av de största i Sverige räknat i antal inblandade fordon, varav en stor andel lastbilar. Omständigheterna var svåra, med extremt halt väglag, minusgrader och dimma. En person omkom och många skadades. Många personer från olika organisationer var inblandade i räddningsarbetet.

–  Ingen av de jag talat med har upplevt störningar i form av köer i nätet eller bristande kvalitet. Det som framkommit i samtliga diskussioner är att man påpekar behovet att förbättra metodiken inom och mellan användarorganisationer, säger Evert Enblom.

På Rakeldagen den 21 mars, på Stockholmsmässan i Älvsjö, hålls seminariet ”Tranarpsbron och Öresundsbron – samverkan RAPS Skåne” där representanter från Polisen Skåne, SOS Malmö, Räddningstjänsten och Region Skåne Ambulans kommer för att berätta om hur samverkan fungerade vid olyckan. Skåne har kommit långt i samarbetet med RAPS (Räddningstjänst, Ambulans, Polis och SOS). Här används även Rakel för att kommunicera över Öresundsbron. Vad har de för erfarenheter av att samverka via Rakel?

Mer information om Rakeldagen finns här


Kontakt:
Karin Meibrink Karin.Meibrink@msb.se