Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

 Foto på elnät. StockXchange

Rakelforum för energibranschen öppnar upp för ökad samverkan

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2012-10-23 kl. 15:40
Engagemanget för Rakel gick inte att ta miste på vid det första Rakelforumet för energibranschen den 16-17 oktober i Stockholm. Arrangörer var Svensk Energi, Svenska Kraftnät och MSB. 22 representanter deltog från 19 olika organisationer.

Flera deltagare visade stor entusiasm för den framtida möjligheten med ett forum som ska arbeta för att utveckla samverkan i Rakel för energisektorn och påverka utvecklingen av tjänster, teknik, funktionalitet och ekonomiska förutsättningar.

Energibranschen viktig för Sveriges krisberedskap

Om energiförsörjningen försvinner stannar Sverige. Förutom att hushållen drabbas stannar även infrastrukturen av vid ett stort strömavbrott. För att fungera vid en kris är det därför viktigt att energibranschen har Rakel. Men det som ska fungera i en kris måste även användas i vardagen.

 

– Idag använder vi mest Rakel som en vanlig telefon med individuella samtal, sa en av deltagarna på forumet.

 

– Vi behöver bli bättre på att använda gruppsamtal, men då måste vi bli fler som använder Rakel.

Rakel kan effektivisera insatser vid störningar

Genom att använda talgrupper får alla berörda personer information samtidigt vid en störning. Detta effektiviserar insatserna och minimerar risken för att felaktig information sprids. Rakel är också en säker och robust bärare av information i samband med fjärravläsning/-styrning.

 

– Om man genom att använda talgruppsfunktionen i Rakel kan få ut information snabbare, och på så sätt förkorta tiden som en kund är utan ström i samband med ett driftavbrott, finns det en tydlig ekonomisk vinning med att använda Rakel, var också en av kommentarerna.

Talgruppen Gul för energibranschen

Gemensamma riktlinjer för samverkan i Rakel saknas inom energibranschen, både internt och externt. Anita Galin från MSB kom och berättade om de Nationella Riktlinjer för Rakel som gäller från och med 2013. Där finns Energibranschen representerade i talgruppen Gul men de måste även se till att komma med i de länsvisa talgrupperna.

 

Sven Morin, funktionsansvarig på MSB, berättade om de nya talgrupper för energibranschen som han arbetat fram tillsammans med Svenska Kraftnät, Svensk Energi och de stora koncernerna i branschen.

 

– Men här har ni i energibranschen ett arbete att göra. Ni måste ta fram era riktlinjer och anvisningar så att användarna förstår hur talgruppsstrukturen ska användas, sa Sven Morin.

Fokus på erfarenhetsutbyte

En stor del av dag två ägnades åt att diskutera forumets form, representation, deltagarnas ansvar och arbetsformer. Tolv av deltagarna som företräder drift, distribution och produktion utsågs att fortsätta arbetet i forumet. De valdes utifrån tanken att det är viktigt att ha representanter från regionala och lokala energibolag samt från entreprenörsidan. För kärnkraft, fjärrvärme, gas och vattenreglering och andra områden i branschen lämnas två öppna platser för att de ska kunna delta vid behov.

 

Forumet ska närmast ägna sig åt erfarenhetsutbyte, att se över vilka arbetsgrupper som behövs, ta fram underlag till kommande representanter i Rakelrådet och Rakels användarforum, driva kostnadsreduktionsfrågor och agera kravställare gentemot leverantörer och MSB.

Nästa Rakelforum

Nästa datum för forumet sattes preliminärt till 7 februari 2013. Matz Tapper från Svensk Energi valdes till sammankallande.

 

 

Läs mer om Rakelforum för energibranschen

 

Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel

 

 

Kontakt:
Kurt Andersson Kurt.Andersson@msb.se