Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Dan Eliasson, generaldirektör MSB, inledningstalar på Rakeldagen

Rakeldagen 2018 tog avstamp i skogsbränderna och blickade mot framtidens Rakel

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-10-15 kl. 12:51
– Många här i salen har förväntningar på en ny generations Rakel. Den signalen tar vi på MSB vidare till regeringskansliet. Det sa MSB:s generaldirektör Dan Eliasson på Rakeldagen, som torsdagen den 11 oktober samlade omkring 800 deltagare på Kistamässan. Skogsbränderna, mobila basstationer och krypterade nät var andra aktuella ämnen.

Kommunikationssystemet Rakel har nu 74 000 abonnenter i över 500 organisationer – från polis till länsstyrelser. Många av organisationerna var representerade på Rakeldagen.

Är vi redo om krisen kommer?

Temat för den nionde Rakeldagen var Är vi redo om krisen kommer? och sommarens skogsbränder var ett ämne som återkom på flera sätt.

– Bränderna pågick i huvudsak i områden där vi inte har samma täckning som i resten av landet. Vi måste jobba ytterligare med vår metodik för att använda Rakel även om förutsättningarna är kärva, sa Minna Nyman, verksamhetschef Rakel och ledningssystem, MSB.

Hon fick medhåll av deltagarna i dagens panelsamtal. De menade att Rakel i stort sett fungerade bra under sommaren. Nätet blev inte överbelastat, men bristen på täckning skapade ibland bekymmer.

– I Ljusdal lade vi onödig tid på att leta efter personer som vi trodde var försvunna, men som befann sig i radioskugga, sa Martin Åkesson, sambandsansvarig Länsstyrelsen Halland.

Panelsamtal på Rakeldagen om skogsbränderna 2018

Nya mobila basstationer ska stärka täckningen

MSB arbetar sedan något år med att utveckla mobila basstationer för att tillfälligt förstärka täckningen. Lösningen kallas MOBAS, och en första version av den visades upp på mässan. MOBAS kan fraktas på en släpkärra och sättas i drift inom en timme. Tre stycken ska stå färdiga vid årsskiftet. MSB hoppas på klartecken att skaffa ytterligare tio att placera runtom i landet.

Mer beredda nästa sommar

– Kommer vi att vara mer beredda nästa sommar, frågade moderatorn Catarina Rolfsdotter-Jansson.
– Ja, svarade Jakob Wernerman, enhetschef vid enheten för insatser på MSB.
– Då har vi kapacitet att hantera en situation som är värre än den här sommaren. Men vi stirrar oss inte blind på just bränder, nästa sommar kan vara den blötaste på länge.

Användarna behöver öva

Men panelen nämnde också utmaningar:

• Myndigheterna behöver ”trycka på knappen” snabbare för att dra igång stora insatser och kalla in förstärkning.

• Användarna behöver lära sig hur de förbättrar täckning genom att till exempel använda gateway-funktionen. Gateway innebär att man använder en fordonsmonterad Rakelterminal som en länk mellan Rakelsystemet och Rakelmobiler som inte har direktkontakt med nätet.  

• Frivilliga krafter kan användas mer effektivt om det finns ett förberett samband och effektiva kommunikationskanaler med frivilligorganisationer.

En ny generations Rakel står också på användarnas önskelista, med möjligheten att till exempel dela högupplösta filmer och kartor.

– Vi ska ha öron så stora som lövbiffar för att lyssna på vad användarna vill ha och omsätta det till tjänster som ni kan ha nytta av i ert arbete, sa Dan Eliasson.

Hedersomnämnande till Conny Ingvarsson, Rakel Skåne

Eftermiddagen erbjöd 12 olika seminarier, och 40 utställare fanns på plats i mässhallen. MSB:s hedersomnämnande gick till Conny Ingvarsson, förvaltare Rakel Skåne, med motiveringen att han är drivande, full av idéer och en mästare på att föreslå lösningar som förbättrar Rakel.

Conny Ingvarsson tar emot Rakel hederspris av Minna Nyman

Vad tar du med dig från Rakeldagen 2018?

Röster från besökare:

Maj Ingels Fagerlund, säkerhetschef Tyresö kommunMaj Ingels Fagerlund, säkerhetschef, Tyresö kommun

Vad har varit mest intressant i dag?

– Jaa, det var inte helt nytt eftersom jag har haft Rakel i flera år, utan mer att jag har fått bekräftat den kunskap jag har. Seminariet om SGSI (krypterat nät) var intressant, hur det kan göra det möjligt att mejla säkert med andra myndigheter.

Har du lärt dig något som du kommer att ha användning för i ditt arbete?

– Jag tar framför allt med mig detta om SGSI. Vi vill vara med i den processen när det blir möjligt för kommuner att ansluta sig. Vi håller ju på och bygger upp civilförsvaret och då behöver vi kunna prata med andra myndigheter på ett säkert sätt.

Robert Eriksson, Rakelansvarig vid Kriminalvårdens nationella transportenhetRobert Eriksson, Rakelansvarig vid Kriminalvårdens nationella transportenhet, Göteborg

Vad har varit mest intressant i dag?

– Inspirationstalaren var superspännande. Sedan samverkan och kommunikation som övergripande tema.

Har du lärt dig något som du kommer att ha användning för i ditt arbete?

Den var lite tuffare. Vi jobbar på internt mest, på vårt sätt.

Gunnar Karlsson, räddningstjänsthandläggare, Länsstyrelsen i Kronobergs länGunnar Karlsson, räddningstjänsthandläggare, Länsstyrelsen i Kronobergs län

Vad har varit mest intressant i dag?

– För mig var det utställarna, det andra har jag hört rätt mycket av förut, jag har varit inne i den här verksamheten länge nu. Stridspiloten Robert Karjel har vi bjudit ner till oss tidigare. Han är en väldigt bra talare och har ett sunt förhållningssätt till kris.

Har du lärt dig något som du kommer att ha användning för i ditt arbete?

– Bland utställarna har jag hittat lite som kan vara intressant för arbetet – positioneringsverktyg och så. Sedan är jag intresserad av det här med säker kryptering.

Har du knutit några nya kontakter i dag?

– Både nytt och känt folk, några träffar man ofta, en del har man bara hörts med på telefon och mejl förr och då är det lite roligt att ses.

Text: Hanna Lundquist
Foto: Jessica Penther Ryttberg

Se Rakeldagen i efterhand

Här kan du se webbsändningen av Rakeldagen 2018

MSB:s monter på Rakeldagen 2018 på Kistamässan