Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Rakeldagen – en värdefull och årlig mötesplats

Tipsa om artikeln
Rakeldagen 2012 samlade den 25 januari cirka 800 kunder, samarbetspartners, utställare, samhällsaktörer och organisationer på Stockholmsmässan i Älvsjö. Seminarierna kretsade kring årets tema ”I vardag och kris med Rakel”. Syftet med Rakeldagen är att vara en mötesplats.
Foto på Helena Lindberg, Svante Werger och Stefan Kvarnerås
– Rakel är fullt utbyggt sedan drygt ett år tillbaka och har nu 40 000 aktiva abonnenter inom 250 organisationer, konstaterade MSB:s kommunikationsdirektör Svante Werger när han tillsammans med Stefan Kvarnerås, chef för Rakelverksamheten, och Helena Lindberg, generaldirektör, hälsade alla deltagarna välkomna.

 – Mingla och lär känna varandra, löd uppmaningen.

Det fanns gott om tid att mötas och prata Rakel under dagen. Samspelet, en sorts bingospel, hjälpte till att bredda kontaktytorna. Stå-upp-komikern Jan Bylund fanns med som inspirerande moderator.

Foto på mingelStefan Kvarnerås påminde om fördelarna med Rakel.

 – Rakel har fått bevisa sin robusthet på sistone. Vi har nyligen upplevt stormarna Dagmar och Emil. Det är tydligt att Rakel står pall. Vi kan lita på Rakel.

 – Vi i MSB slår oss dock aldrig till ro i arbetet med att driva på för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld, fyllde Helena Lindberg i. Rakel bidrar till en hävstångseffekt för bättre samverkan och kommunikation mellan och inom alla olika nivåer. MSB ansvarar för att se till att Rakel fortsätter att vara hela Sveriges kommunikationssystem i vardag och kris.

 – Vi vill också tydliggöra hela MSB:s erbjudande inom ledning och samverkan, där Rakel är en viktig del, fortsatte hon. Det finns möjligheter att arbeta på nya smartare sätt, att se nya möjligheter, samtidigt som Rakel införs.

 I dialog med användarna vill MSB fånga upp både synpunkter och behov som ska utgöra underlag i den ständiga utvecklingen av Rakelsystemet, tjänster och funktioner.

 – Rakel blir så bra som vi alla gör det till – tillsammans, sa Helena Lindberg.
 
Vid flera av seminarierna fanns möjlighet att ställa frågor eller göra kommentarer via Twitter #rakeldagen2012. Under dagen gjordes cirka 160 unika inlägg (tweets), både av personer som följde Rakeldagen på distans och av deltagarna på plats i Stockholm. Twitterinlägg från MSB gjordes i kanalen MSBdialog och finns fortfarande att läsa på twitter.com/msbdialog.

Vad har varit mest värdefullt för dig under Rakeldagen?

 
Foto på Bengt Källberg
Bengt Källberg, MSB:

– Rakeldagen har fungerat som en mötesplats. Och så har det varit bra föreläsningar. Själv tycker jag alltid att utblicken mot Norge är intressant eftersom det gränsar till Värmland.

 – Jag tycker också att det är värdefullt att få koppla ihop med Rakel med ledning och samverkan, att se på Rakel i ett större sammanhang som också handlar om metoder och tekniska möjligheter.
 
Rune Arvidsson, Södra Dalarnas Räddningstjänst:
 
Foto på Rune Arvidsson– Vi använder Rakel fullt ut idag och är mycket nöjda med systemet som fungerar outstanding när det gäller radiokommunikation för oss.

 – Men under den här dagen har jag ändå saknat några viktiga bitar. Jag skulle till exempel vilja få veta hur kostnadsbilden för Rakel kommer att se ut för 2013, någon mer Rakeldag blir det ju inte före dess, så svaret borde finnas med här idag.

 – Jag är också intresserad av att veta hur MSB ser på framtida tekniska lösningar som är till nytta för oss användare. Till exempel när det gäller funktionen med positionering. Så snart det dyker upp bra möjligheter blir också prislappen högre.
 
Lotta Vylund, Landskrona Räddningstjänst:

Foto på Lotta Vylund
– Att få träffa så mycket folk och ta del av alla erfarenheter. Vi använder Rakel inom räddningstjänsten idag, men det förs diskussioner om en bredare anslutning till fler verksamheter i kommunen.
 
– Då är det värdefullt att få höra hur andra har gjort och hur de använder Rakel.

Mer från Rakeldagen 2012  

 

 

Text och foto: Katarina Averås 
Publicerad: 2012-02-02 kl. 13:47
Kontakt:
Karin Meibrink Karin.Meibrink@msb.se
Rakel - start

MSB Rakel logotyp

 
 
Nytt från Rakel

Prenumerera på Rakels nyhetsbrev

 
 
kalender - Rakel

Rakels kalender