Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

 Banprofil för Vasaloppet

Rakel väl godkänd i Vasaloppsspåret!

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2010-03-03 kl. 13:55
Rakel får "väl godkänt" i ett förbindelsetest som gjordes i Vasaloppsspåret. Här berättar Thomas Lindberg vid landstinget i Dalarna om testet.
"Den 2 mars 2010 är en historisk dag för oss Rakelanvändare i Dalarna. Då startade och genomfördes en lite större utvärdering av Rakeltäckningen från Berga by i Sälen till Målet i Mora. Färdvägen var i fäders spår, det vill säga i Vasaloppsspåret, med  strålande solsken och välpreparerade spår.
 
Fortskaffningsmedlet var denna gång en skoter som Vasaloppsorganisationen ställde upp med tillsammans med personal för att vi skulle kunna genomföra testet.
Vasaloppets skotrar är utrustade med GPS mottagare som bearbetar och skickar positionen via radiolänkar till Vasaloppets radiocentral. På radiocentralen får man in skotrarnas GPS position som visas på deras specialkarta. Denna teknik användes vid vår utvärdering av Rakel täckning utefter spåret.
 
Vid testen har vi mätt fältstyrkan samt gjort sedvanliga förbindelseprov. Förbindelseproven har skett minst varje kilometer då spåret har den uppmärkningen som servis för skidlöparna. Endast vid ett tillfälle fick vi ekoeffekt på talet, mellan Fiskarheden och Mångsbodarna. I övrigt har vi haft bra kommunikation genom hela sträckan.
 
Att notera är att testet är genomfört sittande bak på en skoter med handburen enhet utan headset samt att området sedan tidigare saknar Mobitextäckning på en del ställen. SOS Alarm basradionät med relämaster når heller inte ut över hela spåret.
Resultatet av testen är Mycket bra. Vi hade inte räknat med handburen täckning utefter hela spåret. Rakelsystemet har filtrerat bort skoter och vindbrus bra och ljudkvalitén har varit klanderfritt under denna test.
 
Klart slut  från Mora!"
 
 // Thomas Lindberg, Projektgrupp Rakel, Landstinget Dalarna
 
Starten i Berga by
Starten i Berga by kl 08:05


Bo Kånåhols och Hendrik Backman testar Rakel vid målgången i Mora
Målgång vid Målet nere i Mora. Från höger i bild Bo Kånåhols som körde skotern vid testen Hendrik Backman Ambulanssjukvården Dalarna Mora som gör det sista förbindelseprovet från målet i Mora.
Kontakt:
Gunilla Georgsson Gunilla.Georgsson@msb.se