Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Rakel underlättade landsomfattande dopingtillslag

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2009-12-28 kl. 11:23
På morgonen den 9 december slog Polisen, Skatteverket och Kronofogden till samtidigt mot 40 personer över hela landet. Kommunikationen under insatsen, där över 300 poliser och ett stort antal tjänstemän deltog, sköttes via Rakelsystemet.
Det var inom ramen för regeringsuppdraget att säkerställa en effektiv och uthållig bekämpning av den grova organiserade brottsligheten (GOB) gjorde Polisen på morgonen den 9 december 2009 i samverkan med Åklagarmyndigheten, Tullverket, Skatteverket och Kronofogdemyndigheten husrannsakningar och grep misstänkta på nio orter i Sverige.
 
40 personer som var anhållna i sin frånvaro har greps. Ytterligare 5 personer hämtades till förhör. Totalt var ca 300 poliser och ett betydande antal tjänstemän från Tullverket, Skatteverket och Kronofogdemyndigheten engagerade i insatsen. Personal från Rikskriminalpolisen/Nationella Insatsstyrkan medverkade vid gripanden och husrannsakningar på prioriterade adresser.
 
Insatsen samordnades av polismyndigheten i Västernorrlands län. Med tanke på insatsens storlek, mängden inblandade tjänstemän och de legitima kraven på en säker arbetsmiljö och ett effektivt sekretesskydd valde polismyndigheten att Rakel skulle användas i så stor utsträckning som möjligt under tillslaget.
 
Tomas Wallgren, sambandsansvarig vid polismyndigheten i Västernorrlands län och tillika länsstyrelsen i Västernorrlands läns koordinator för Rakelinförandet i länet, berättar om insatsen:
 
- Inför tillslaget hade Rakelnätet formellt överlämnats för operativ drift så sent som den 8 december! Det var nästan det häftigaste – att mindre än ett dygn efter att nätet överlämnats till användarna så genomförde polisen sin första rikstäckande insats med Rakel som kommunikationsplattform.
 
Själva sambandsplaneringen var färdig i god tid före tillslaget men med polisens analoga system S70M kompletterat med mobiltelefon som grund. Tack vare att åklagaren satte datumet för tillslaget ”rätt” samtidigt som MSB överlämnade nätet vid ”rätt” tillfälle så blev det en 100% avlyssningsskyddad insats!
 
- Att i en kommunikationsradio tala med och höra personer från Malmö till Umeå är ju naturligtvis ett jättelikt framsteg. Avrapportering via Rakel direkt till staben innebar en minutuppdaterad lägesbild, berättar Tomas Wallgren.

Rakel enkelt att använda med rätt förberedelser

Tack vare att polismyndigheten i Västernorrland beställt både abonnemang och mobilstationer redan i april 2009 fanns det ett stort antal mobilstationer vilka kunde lånas ut till de polis- och andra samverkande myndigheter för användande under tillslaget.
 
Polismyndigheten i Västernorrland skickade ut personal med förprogrammerade och förinställda mobilstationer att användas tillsammans med en enkel lathund och en sambandsplan samt en sambandsbeskrivning. Detta gjorde att Rakel kunde användas utan någon egentlig förkunskap eller utbildning! Under insatsen var det endast Stockholm, Västra Götaland och Malmö som hade egen utrustning att tillgå. Övriga län fick låna utrustning av Västernorrland.
 
Kontakt:
Fredrik Höglund Fredrik.Hoglund@msb.se