Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Rakel rustas med reservkraft

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2011-11-23 kl. 15:47
MSB gör en betydande satsning på att installera fler reservkraftaggregat med diesel i Rakelsystemet för att göra det ännu mer robust och säkert. Totalt kommer drygt 800 av Rakelsystemets cirka 1700 basstationer att vara rustade med reservkraftsaggregat. Arbetet beräknas klart till sommaren 2012.
Rakelsystemet är byggt och planerat för att klara svåra krissituationer och störningar, som stormar, elavbrott eller större olyckor när andra nät inte fungerar.
 
Alla basstationer i Rakelsystemet är utrustade med reservkraft bestående av batterier. De basstationer som har mest betydelse ur täckningssynpunkt har dessutom reservkraftaggregat med diesel som startar automatiskt vid elavbrott. Det är dessa aggregat som nu byggs ut.

Majoriteten reservkraftaggregat har bränsle för att klara sju dygns elbortfall innan påfyllning behöver göras. Det innebär att täckningen för fordonsmonterade mobilstationer har säkerställd täckning i en vecka vid elbortfall.
 
Hjärtat i Rakelnätet, växlarna, har dubblerad kraftförsörjning med reservkraftaggregat med diesel. Alla förbindelser mellan växlarna är dubblerade och har reservkraft längs hela vägen.

I och med att MSB för Rakelsystemet samarbetar med flera operatörer kommer utbyggnaden av reservkraftaggregat även andra aktörer till nytta, som till exempel bredbands- och telenät. Det innebär att även dessa kan komma att klara av en krissituation ännu bättre.
 
 

 


 

Läs alla nyheter om Rakel

 

Läs mer om Rakel

Kontakt:
No such user