Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Rakel övades på Hjälmaren

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2012-09-20 kl. 14:00
Den 18 september genomförde Länsstyrelsen i Örebro tillsammans med ett flertal myndigheter och organisationer från Sörmland, Örebro och Västmanland en stor övning på Hjälmaren.
Syftet med övningen var bland annat att stärka de tre inblandade länens förmåga att hantera en olycka på Hjälmaren, att pröva hur de kan utveckla sin samverkan och hur de kan använda de nationella riktlinjerna för samverkan i Rakel.

Scenario med tre försvunna pojkar

Övningen startade med ett samtal som inkom till SOS Alarm kl 16.45. En orolig pappa ringde in och meddelade att hans son och hans kompisar inte hade återvänt från sin båttur på Hjälmaren. Sent på kvällen fick övningen ett lyckligt slut. Sonen och hans två kompisar hittades, dock nerkylda. Två av pojkarna hittades i vattnet och en av pojkarna hittades av en polishund på Tåkenön. Alla tre pojkar fördes till sjukhus för kontroll.
 
 
Räddningstjänst, länsstyrelse, landsting, polis och sjöräddningssällskapet deltog i övningen på Hjälmaren. (Foto: Länsstyrelsen Västmanland)

MSB var representerad av Kirsi Ahonen från MSB:s Rakelverksamhet.

- Det var väldigt lärorikt att delta i övningen, säger hon. Till exempel gav övningen lärdomar kring sökmetoder på vatten och hur man effektivt tar hjälp av kartmaterial och samband.
 
Kontakt:
Gunilla Georgsson Gunilla.Georgsson@msb.se