Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Rakel och skogsbränder

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2019-01-23 kl. 14:34 | Uppdaterad:2019-01-24 kl. 15:46
Sommarens skogsbränder har varit en av fjolårets mest rapporterade händelser. Det har gått några månader sedan röken skingrades och MSB arbetar med att förbättra stödet till samhället vid omfattande kriser.

Kommunikationssystemet Rakel, som MSB förvaltar och utvecklar, är ett område som skapat frågor och diskussion. Rakel används främst av blåljusorganisationer och myndigheter, och Rakelnätet är byggt för att ha en hög och jämn nivå av täckning utomhus. Nätet täcker 99,84 procent av Sveriges befolkning och 95 procent av landets yta, undantaget fjällvärlden. Ett exempel på de fem procent som inte har täckning är Älvdalens skjutfält som härjades av sommarens bränder.

Det här gör MSB för att förstärka stödet till användarna

MSB vill förstärka stödet till användarorganisationerna vid omfattande kriser som den i somras.

  • MSB planerar för nio mobila basstationer som kan förstärka nätet tillfälligt, redan till sommaren 2019.
  • MSB upprättar en pool med kompetenta sambandsledare som ska kunna stötta räddningstjänsten med sambandsplanering vid större insatser.
  • Räddningsledare ska kunna låna Rakelterminaler från MSB vid större insatser. 600 terminaler beräknas vara programmerade och färdiga för utlåning till sommaren 2019.

Vem ansvarar för vad?

MSB ansvarar för drift och utveckling av Rakelnätet.

  • Användarorganisationerna ska känna till hur täckningen ser ut i sitt geografiska område. Det finns täckningskartor hos respektive länsstyrelse och på msb.se. Där går det att se hur täckningen ser ut i respektive område.
  • De organisationer som använder Rakel bör rapportera till Rakel kundstöd när de upptäcker brister i nätet. Detta sker löpande.
  • I de områden där täckningen är svag behöver användarorganisationerna planera för hur de ska kommunicera utan Rakeltäckning. Även i områden utan fullgod täckning kan Rakel användas men då måste metodiken anpassas till täckningsförhållandena.
  • Användarorganisationerna väljer vilken utrustning de ska ha för att kunna använda Rakelnätet. Täckningsförutsättningarna och verksamhetens karaktär är viktiga bedömningsgrunder för vilken utrustning man ska välja. Det kan vara fordonsmonterade terminaler som har längre räckvidd eller handburna som har kortare räckvidd.
  • Det är viktigt att använda rätt metodik och rätt utrustning. Därför behöver de som använder Rakel vara utbildade i hur man använder Rakel under olika förhållanden. Att vara utbildad i hur kommunikationssamband görs effektivt i Rakel är också bra. Användarorganisationerna ansvarar för att utbilda sin personal som använder Rakel, MSB stödjer med visst utbildningsmaterial som finns på msb.se samt i diverse forum som till exempel användarforum och länsstyrelseforum.
Kontakt:
Mats Hammarstam Mats.Hammarstam@msb.se