Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Rakel och fukt

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2011-01-19 kl. 14:15
Rakel har fått kritik för att systemet inte klarar av fukt. Men själva Rakelsystemet är mycket tåligt för olika typer av väderförhållanden, även fukt.
Däremot kan enskild utrustning, till exempel mobilenheter och tillbehör, ha sådana problem.

Polisen i Östergötland har nyligen haft problem med fukt. Hans Lundgren som är ansvarig för införandet av Rakel vid polisen där känner till problemet. Han bedömer att det handlar just om enskilda apparater.

Elektronisk utrustning alltid känslig

– All elektronisk utrustning är känslig för fukt och man måste ju se till att man hanterar den på ett sådant sätt att den inte i onödan utsätts för mycket fukt, säger Hans Lundgren, ansvarig för införandet av Rakel vid polisen i Östergötland, till P4 Östergötland.

Swedish Radio Supply säljer mobilenheter till polisen. Jonas Hoke som är försäljningsansvarig för Rakel där menar att det är viktigt att veta hur utrustningen ska användas.

Hanteringen viktig

– Generellt är det så att utrustningen måste hanteras rätt, det är till stor del en utbildningsfråga. Det är till exempel viktigt att inte bära monofonen upp och ner så att vatten rinner in i den. Både mobilenheter och monofoner är vattentäta. De klarar regn om de används på rätt sätt.

En monofon är en kombinerad mikrofon och högtalare som kopplas till en mobilenhet. Den används ungefär som en handsfree används för en mobiltelefon.
 
Kontakt:
Karin Meibrink Karin.Meibrink@msb.se