Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Rakel och Nödnett ett steg närmare varandra

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2013-06-20 kl. 10:34
Sedan augusti 2012 har samarbetsprojektet Nor-Swe ISI-project som möjliggör kommunikation mellan Rakel och det norska Nödnet varit igång. Det innebär att Rakel i framtiden kommer att kunna användas i Norge i Nödnet.

Det första steget, att analysera de olikheter som finns vid kommunikation i systemen utifrån det framtagna tekniska gränssnittet i migrerat tillstånd, det vill säga när man befinner sig på andra sidan gränsen, är nu avklarat. 

Effektiv kommunikation mellan länderna säkerställs

Syftet med projektet är att säkra en effektiv och användarvänlig kommunikation mellan samhällsviktiga aktörer i Sverige och Norge, mellan Rakel och Nödnett. 
 
– Vi tar fram talgrupper för samverkan och metoder och rutiner som ska säkerställa att kommunikationen mellan länderna vid en olycka eller kris blir så effektiv som möjligt, säger Anita Galin, projektledare i Sverige, på MSB.

Representanter från polis, räddningstjänst och ambulans

I projektet finns tre arbetsgrupper i vardera Sverige och Norge med representanter från polis, räddningstjänst och ambulans. Den svenska arbetsgruppen samordnas av Sven Morin, MSB.
 
– I september 2013 kommer samtliga arbetsgrupper från Sverige och Norge att mötas för att starta upp steg två. Då går vi vidare och tittar på hur kommunikationen sker vid gränssamverkan och enas om en arbetsmetodik kring denna, säger Sven Morin, samordnare för de svenska arbetsgrupperna, MSB.
 
Initiativtagare till projektet är svenska MSB och norska Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK). DNK ansvarar för utbyggnad av Nödnett.

Nyfikenhet på projektet i övriga Europa

ISI-projektet avslutas 2015 med en gränsöverskridande övning mellan Sverige och Norge där man testar den framtagna funktionaliteten och metodiken.
 
– Det märks att det finns en nyfikenhet även ute i Europa kring Nor-Swe ISI-project och dess resultat, vilket är väldigt roligt, säger Anita Galin.

Läs mer om Nödett på Direktoratet for nødkommunikasjons webbplats


Kontakt:
Anita Galin Anita.Galin@msb.se