Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Rakel möjliggjorde snabba sjukvårdsinsatser under Vasaloppet

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2014-03-06 kl. 11:57
Vasaloppets sjukvårdsorganisation använder Rakel. Det publika mobilnätet saknar ofta täckning och blir överbelastat. Rakel är därför en förutsättning för att sjukvårdarna ska kunna ge snabb hjälp till dem som drabbas av skador i spåret. Thomas Lindberg, delansvarig för Rakel vid Landstinget Dalarna, berättar om hur Rakel användes under Vasaloppet.

Vasaloppsmålet 2014 Mora, foto: Thomas LindbergMörkret sänker sig över Mora. I Vasaloppsspåret finns det fortfarande skidåkare som kämpar för att nå målet i Mora. Dessa skidåkare har varit ute i skidspåret i över tolv timmar och skiner stolta upp när anhöriga utefter målrakan hurrar och applåderar i takt med stavtagen.

En sak som många inte känner till, är att Vasaloppets hela sjukvårdsorganisation sedan tre år tillbaka använder Rakel för kommunikation. Det är möjligt tack vare god vilja från involverade myndigheter och organisationer.

Vinnarna är patienterna

De stora vinnarna är de som drabbas av sjukdom och skador utefter spåret, där en snabb och effektiv insats är nödvändig. Rakel är en förutsättning för att uppnå detta. Rakelsystemet är överlägset andra system beträffande täckning och stabilitet. Mobiltelefoni saknar täckning på många platser utefter spåret. På ställen där det ändå finns täckning överbelastas systemen ofta av publik som följer sina anhöriga via smarta telefoner.

Två talgrupper räcker

Solveig  Österberg, sjukvårdsansvarig Vasaloppet, Foto: Thomas LindbergTvå talgrupper räcker för att hålla ihop sjukvårdsorganisationen utefter den nio mil långa Vasaloppsarenan, som ju sträcker sig hela vägen från Sälen till Mora. Larm och samordning mellan sjukvårdsresurser hanteras i talgruppen Dala Alla-1. Transport och logistik från sjukvårdskontroller hanteras i talgruppen Dala Alla-2. Av den anledningen är även sjukvårdens radiocentral uppdelad i två ansvarsområden, en för varje talgrupp.

För att säkerställa handläggningen av inkomna uppdrag används ett eget ärendehanteringssystem. Det systemet möjliggör även att uppdrag sinsemellan kan prioriteras utifrån medicinsk behov hos den drabbade.

Hög användarvänlighet

Användarvänligheten är hög i Rakelsystemet. När Vasaloppsveckan drar igång måste det bara fungera! Och det gör det. Merparten av volontärerna pratar bara radio under en vecka om året, nämligen Vasaloppsveckan. Det goda samarbetet mellan SOS Alarm i Falun och den tillfälligt upprättade radiocentralen är viktigt. Ofta har man direktkontakt vid larm för att utbyta information.

Rakel är den gemensamma länken

Ingemar Sköldner, Fjällräddningen Dalarna. Foto: Anders Mojanis, Dalarnas Tidningar.Vid varje Vasaloppskontroll finns det sjukvårdpersonal. Till sitt förfogande har de räddningsskotrar vilket gör att de kan nå ut till patienter, varhelst de befinner sig längs spåret med utgångspunkt från kontrollen.

Efter spåret har Fjällräddningen fem skotrar och Vasaloppet har fyra som följer åkarna under loppet. Alla dessa har möjlighet till GPS-positionering och är därigenom synliga på radiocentralens kartstöd. Den gemensamma länken för alla är Rakelradion och medlyssningen i talgruppen Dala Alla-1. Det behövs säkert inte ens nämnas att det på kontroller och skotrar självklart finns hjärtstartare.

Skidåkare drabbas av kraftiga bröstsmärtor

Under årets Vasalopp inkom vid ett tillfälle ett larm från Smågan. För den som inte känner till området kan nämnas att Smågan är den första Vasaloppskontrollen. Den är belägen 11 km efter starten. Kontrollen kom till 1983 eftersom det ansågs vara för långt för motionärerna att åka ända till Mångsbodarna (24 km) utan vätskekontroll. Smågan är namnet på den sjö vid vilken kontrollen är belägen.

Smågankontrollen är faktiskt den enda Vasaloppskontrollen som inte ligger vid en ordinarie bebyggelsesamling. Mobiltäckningen där är i det närmaste obefintlig. Det aktuella larmet kom från en Rakel-försedd funktionär och gällde en skidåkare som fått kraftiga bröstsmärtor.

Snabb och smidig insats

Jonas Andersson Radiocentralen Vasaloppet. Foto Thomas LindbergRäddningsskoter 3, med läkare ombord, befinner sig ca 1,5 kilometer bakom den drabbade och får i uppdrag av radiocentralen att ta sig till patienten. Efter en kort stund rapporterar Skoter 3 att man har problem med att ta sig fram i spåret. Räddningsskoter 2, som även den uppfattat både larmet och den andra skotern problem, rapporterar sin position i närheten och går för att stödja.

De bägge skotrarna når den drabbande nästan samtidigt, cirka 10 minuter efter larm. Under tiden har närmaste ambulans, som haft medlysning i talgruppen, anlänt till en fastställd omlastningsplats. Nödvändiga larmuppgifter, som radiocentralen förmedlat till SOS, har skickats vidare till ambulansen som SDS (textmeddelande) i Rakelsystemet. I ambulansen kopplar personalen ett EKG som på plats bedöms av läkare.

Därefter påbörjas transporten till Mora lasarett. Polisen, som uppfattat händelsen i talgruppen Dala Alla-1, meddelar via Rakel att en polishelikopter har inventerat färdvägen och att det inte ska finnas hindrande bilköer. Dessutom får ambulansen besked om att det står en polisbil och väntar för eskort den sista biten genom Mora, upp till lasarettet.

Även P4 Dalarna (Sveriges Radio) har funnits i talgruppen på medlyssning, för att eventuellt kunna gå ut med akut trafikinformation om brådskande ambulanstransport. Allt detta har hanterats mycket snabbt och smidigt och i en och samma talgrupp.

Text och foto: Thomas Lindberg, radiocentralen Vasaloppet

Övre bild 1: Vasaloppsmålet 2014 Mora.

Mittenbilder bild 2: Solveig  Österberg sjukvårdsansvarig Vasaloppet, till vardags IVA sköterska Mora lasarett kontrollerar vasaåkare vid målgången i Mora.

Mittenbilder bild 3:Ingemar Sköldner, Fjällräddningen Dalarna. Foto: Anders Mojanis Dalarnas Tidningar

Nedersta bilden 4: Jonas Andersson Radiocentralen Vasaloppet, till vardags ambulanssjuksköterska Ambulanssjukvården Dalarna.


Läs alla nyheter om Rakel

Läs mer om Rakel

Kontakt:
Karin Meibrink Karin.Meibrink@msb.se