Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Rakel kommunikationsstöd i Hässleholms vallokaler

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-09-05 kl. 14:04
För att stärka beredskapen under valdagen har Hässleholms kommun aktiverat alla sina beredskapsabonnemang inför valet. Kommunens Rakelmobiler kommer att finnas i strategiskt utvalda vallokaler.

När Hässleholms kommun gjorde sin risk- och säkerhetsanalys inför årets val tittade man på reservalternativ i händelse av att ordinarie kommunikationsvägar skulle gå ner. Som en trygghet för väljarna och de röstmottagare med flera som arbetar i kommunens vallokaler under valdagen har kommunen valt att utrusta en del av lokalerna med Rakelmobiler.

Rakelmobilerna ska fungera som ett extra stöd och vara ett reservalternativ för kommunikation om det av någon anledning inte skulle gå att få telefonsamband, säger Calle Alm, informationssäkerhetsansvarig i Hässleholms kommun.

Olika aspekter vägdes in

Många människor är i rörelse på valdagen och om många försöker använda sina mobiltelefoner på samma plats samtidigt skulle det kunna innebära att det kan bli svårare att nå fram från vissa platser.

När vi valde ut de vallokaler som kommer att vara utrustade med Rakel tittade vi exempelvis på om något område är telefontekniskt svagt, säger Calle Alm.

Rätt talgrupp och ljudnivå

De personer som ska arbeta i kommunens 33 vallokaler har i sin utbildning även fått information om hur man använder Rakel. För att alla ska känna sig trygga har man från kommunens sida även säkerställt att den talgrupp som ska användas är förinställd och att volymknappen står på en lagom nivå.

Om det skulle bli en situation med stress ska man bara behöva tänka på att trycka och tala, säger Calle Alm.

Hässleholms kommun har även varit i kontakt med Polisen och på förhand stämt av hur samverkan i Rakel ska ske om behov uppstår.

När det gäller säkerheten tycker Calle Alm att de som planerat valet i kommunen har varit väldigt öppna och mottagliga.

Det har fungerat jättebra. Jag tycker att säkerhetsaspekten har vägts in på ett bra sätt, säger Calle Alm.


Alla nyheter om Rakel

Mer om Rakel

Kontakt:
Marie Persson Marie.Persson@msb.se