Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Foto på passagerarfärja och helikopter under Skagex-övning Rakel användes för att kommunicera på land, till sjöss och i luften

Rakel i stor internationell räddningsövning till sjöss

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2011-09-15 kl. 11:00
Den 7 september 2011 hölls den stora nordiska räddningsövningen SkagEx 11 utanför Strömstad vid den norska gränsen. Fler än 55 organisationer deltog från Norge, Sverige, Danmark och Finland.
Under övningen testades bland annat samverkan i Rakel mellan de deltagande organisationerna både på land, till sjöss och med helikoptrar. En särskild teknisk lösning för att koppla samman Rakelsystemet med dess norska motsvarighet Nödnett har tagits fram inför övningen och kommer att finnas kvar för fortsatt samverkan över svensk-norska gränsen. 
 
På den svenska sidan användes Rakel för samverkan mellan sjö- och flygräddningscentralen (JRCC), och landorganisationerna, bland annat för att avisera evakuerade till uppsamlingsplatserna och helikoptrar till landningsplatsen.
 
– Nu finns de tekniska förutsättningarna på plats med Rakel, men metodiken behöver utvecklas, säger Peter Lindquist vid Sjö- och Flygräddningscentralen, JRCC, i Göteborg. Vi behöver tillsammans ta fram enkla nationella rutiner för samverkan vid sjö- och flygräddningstjänst menar han.
 
  
 
 
Både sjö- och flygräddningen använde Rakel under övningen
 

 


 

Läs alla nyheter om Rakel

 

Läs mer om Rakel

Kontakt:
Gunilla Georgsson Gunilla.Georgsson@msb.se