Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Rakel i lyckad insats vid sjöincident i Kungsbacka

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2011-09-30 kl. 12:00
Båtar från Sjöräddningssällskapet och Räddningstjänsten Storgöteborg, en polishelikopter och en styrkeledare på land var engagerade i en insats i Kungsbackafjorden, söder om Göteborg, tidigare i veckan. Hela insatsen kördes på Rakel, vilket måste vara första gången, berättar Peter Lindquist, systemansvarig för Rakel vid Sjöfartsverket.
Bild på motorbåten. Foto: Polisen i Kungsbacka–  En mindre motorbåt påträffades herrelös av en annan fritidsbåt. Mycket tydde på att någon använt båten och trillat i vattnet, berättar Peter Lindquist.
 
–  Direkt efter att larmet gått, fick vi ett spontant anrop från Räddningstjänsten ”Kungsbacka 501” på Väst SjöAnr – precis som det är tänkt att fungera. Vi övergick till talgruppen i Rakel NAT SAR-21, (National Search and Rescue), och fortsatte sambandet där.
 

Varför sitter jag här och kör samband på två olika system?

–  Efter en stund kom min kollega som körde radiotrafiken att tänka på – varför sitter jag här och kör samband på två olika system? Så, han flyttade över Sjöräddningssällskapet från det maritima VHF-bandet kanal 67 till Rakel. Efter ett tag avlöste vi SAR-helikoptern (Search and Rescue), som inte har Rakel ännu, med en polishelikopter, som också länkades med vår SAR-talgrupp, berättar Peter Lindquist.

Första gången insatsen kördes på Rakel

–  Nu kördes hela insatsen på Rakel – vilket måste vara första gången. Men, det är ingen avsikt i sig, vi vill gärna ligga på VHF-bandet om vi kan, och använder Rakel som komplement. Men nu hade alla enheter Rakel som minsta gemensamma nämnare och då är det okej att göra så, säger Peter Lindquist.
 
–  Själva insatsen fick ett slut och båtens ägare dök till slut upp. Han var ute i sin andra båt och berättade att den påträffade båten inte använts av honom utan måste vara stulen. Nu kan förstås även båttjuvar hamna i sjönöd, men området var i sig mycket väl genomsökt – varför insatsen kunde avslutas, fortsätter Peter Lindquist.
 
Foto på motorbåten är taget av Polisen i Kungsbacka. 
 
 
 

 

Läs alla nyheter om Rakel

 

Läs mer om Rakel

Kontakt:
Karin Meibrink Karin.Meibrink@msb.se