Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Katastrofövning i Citytunneln i Skåne Katastrofövning i Citytunneln i Skåne (bild: Louise Ercolino, Region Skåne)

Rakel i katastrofövning i nya Citytunneln

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2010-11-17 kl. 09:45
Rakel användes i början på november i en katastrofövning i Citytunneln i Skåne. En viktig del i övningen var att öva samverkan i Rakel, som infördes i ambulanssjukvården i Skåne den 1 november.
Numera används alltså Rakel i samtliga ambulanser i Skåne och övningen gav möjligheter att träna på samverkan i skarpt läge. Från Region Skåne deltog bland annat fyra ambulansteam med sammanlagt åtta personer.

Scenariot var att ett tåg med cirka 250 passagerare spårade ur och gled längs en betongvägg innan det stannade. Passagerare skadas, kläms fast, chockas och panik utbryter på tåget.

I övningen deltog ett hundratal personer från Region Skåne, polisen, räddningstjänsten, Trafikverket, SOS Alarm och Citytunneln. Ett 20-tal elever från Bernadottegymnasiet deltog för att spela skadade passagerare.

Övningen var den första av tre övningar som ska genomföras innan den nya Citytunneln öppnas den 4 december. Scenariot för de två övningar som kvarstår är brand och upplopp.
 
Kontakt:
Karin Meibrink Karin.Meibrink@msb.se