Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Flygfoto över Göta Kanal och Bergs slussar strax utanför Linköping i Östergötland Flygfoto över Göta Kanal och Bergs slussar strax utanför Linköping i Östergötland

Rakel i Östergötland, från projekt till skarp drift

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2010-10-27 kl. 14:04
Samverkan är en förutsättning för att Rakel ska fungera i skarp drift men det är också viktigt i förberedelserna. I Östergötland har länsstyrelsens arbete med att införa Rakel drivits av en projektledare som arbetat målinriktat och tillsammans med andra aktörer i länet. Numera används Rakel för ledning, samverkan och krishantering men även av arbetsmiljöskäl.
Förutom regional sjukvårdsledning så använder landstinget och SOS Alarm Rakel i ambulanser och vid akutmottagningar. Räddningstjänsterna har just kommit igång med sin upphandling av mobilstationer och polisen kommer att införa Rakel under hösten. Försvarsmakten och Kustbevakningen är redan igång.

Arbeta gemensamt viktigt

Magnus Engdahl, som projektleder införandet för Länsstyrelsen Östergötland, menar att en viktig förutsättning för att komma så här långt har varit att arbeta gemensamt länsstyrelse, kommuner, polis, landsting och statliga myndigheter i länet. Men det är också viktigt att ha en projektorganisation med tydliga mål och klart definierade start- och sluttider.

Magnus Engdahl
Magnus Engdahl
 
– Arbetet har gått bra, främst beroende på engagerade medarbetare i kommunerna, inklusive räddningstjänsten, i landstinget, Polisen och Försvarsmakten och förstås här på länsstyrelsen, säger Magnus Engdahl.

Rakel ger möjlighet att samverka under förhållanden när samhället är i kris men det är också ett hjälpmedel för en säkrare arbetsmiljö.
 
– Rakel är ett viktigt verktyg för människor ute på fältet där annan kommunikation inte är lika säker. 

Rakel inom kommunal verksamhet

Ett exempel från verkligheten är en djurskyddsinspektör som nyligen var på uppdrag långt ute på landet utan telefontäckning men behövde snabba svar från en kollega på länsstyrelsen. Det gick att få kontakt med Rakel direkt!
 
– Under 2011 kommer alla myndigheter och organisationer i Östergötland som har möjlighet att skaffa Rakel och som har funktioner som tjänsteman i beredskap och vakthavande beslutsfattare att samverka i Rakel, säger Magnus Engdahl. Målet är också att Rakel ska användas inom en stor del av den kommunala verksamheten, förutom naturligtvis inom räddningstjänsterna, till exempel i teknisk förvaltning, socialförvaltning, miljö- och byggförvaltning.
 
Bild på Bergs slussar: Thomas Johansson, Länsstyrelsen Östergötland.
 
 
Kontakt:
Karin Meibrink Karin.Meibrink@msb.se