Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Rakel ersätter länsradionätet

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2011-02-14 kl. 15:03
I Kronoberg, Skåne, Blekinge och Västmanland har Rakel redan ersatt det statligt ägda länsradionätet för analog talkommunikation. Arbetet med att ersätta det gamla nätet med Rakel fortsätter även i övriga Sverige. Nu är det viktigt att länsstyrelser och kommuner inför Rakel för krisledning.
Länsradionätet som används för kommunikation mellan länsstyrelse, kommunernas ledningsplatser och räddningscentraler kommer helt att ersättas av det digitala radiosystemet Rakel under åren 2011 till 2012. Därför är det viktigt att länsstyrelser och kommuner nu inför Rakel vid sina ledningsplatser.
 
Länsstyrelserna har ett särskilt ansvar för samordningen och ska tillsammans med kommunerna ta fram riktlinjer för hur samverkan ska ske både inom länet och med angränsande län.
 
MSB finansierar Rakelutrustningen vid länsstyrelsernas ledningsplatser och har möjlighet att stödja kommunernas införande med upp till 50 procent av investeringskostnaderna. Det är en fördel om införandet samordnas av respektive länsstyrelse.

Länsradionätens reläplatser där Rakelutrustning är installerad kommer att övertas så snart som möjligt av MSB/Rakel som kommer att ansvara för framtida drift och förvaltning. Anläggningarna kommer omgående att avtalsregleras, sägas upp eller överlåtas/nytecknas.
 
Läs mer om Rakelinförande på ledningsplatser (där kan du även ladda ner tidplanen för avvecklingen av länsradionätet)
Kontakt:
Karin Meibrink Karin.Meibrink@msb.se