Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Rakel används av räddningstjänsten i Skånes alla 33 kommuner

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2009-05-13 kl. 11:00
Den 25 april 2009 sändes första gången ett skarpt larm, via Rakel, från en SOS Central till en räddningstjänst. Utlarmningen gjordes till Perstorps Räddningstjänst och gällde brand utomhus. Det markerade resultatet av ett projekt som pågått i drygt ett år för att ansluta alla räddningstjänster i Skåne till Rakel.
- Nu används Rakel av ledningsfunktionerna i 33 räddningstjänster, men några räddningstjänster har gått längre och använder Rakel som huvudkommunikationsmedel. Vi använder även Rakel för att samverka med polisen, säger Erling Johansson, projektledare för projektet RAKEL Skåne Syd. Om ytterligare ett år räknar vi med att all personal inom räddningstjänsten i Skåne kommunicerar via Rakel istället för de analoga systemen.

Bra att alla ansluter samtidigt

Totalt räknar man med att räddningstjänsten kommer att ha ca 750 terminaler i drift  när projektet är klart, preliminärt beräknat till april 2010. Erling Johansson säger att det har varit ett omfattande arbete att driva Skåneprojektet. De har tjänat på att ansluta alla kommuner på en gång.
 
I Skåneprojektet ingår även att ansluta Region Skånes ambulansverksamhet. vilket innebär ca 350 terminaler.
- Det är bra att få med grannarna, svårt för en liten kommun att klara alla förberedelser själv, och samverkan med andra myndigheter är viktig, säger han.
 
Att det kan ta tid att ansluta flera organisationer till Rakel tycker Erling Johansson måste sättas in i ett längre tidsperspektiv.
- Efter kriget hade vi ”rörradio” i 30 år – sedan kom de analoga systemen som vi nu har haft i 30 år, nu startar vi det här - man måste se utvecklingen i det tidsperspektivet, då är ett år för att införa ett nytt system inte särskilt långt.

Positiva reaktioner på täckning, räckvidd och larmfunktioner

Reaktionerna från ledningsfunktionerna som använder Rakel idag är enbart positivt – nu kan de både få larm och kan samtala i samma system.  Tidigare har de fått larm i en personsökare och fått ringa till SOS Alarm för att få detaljerna – nu får de larm via Rakel och kan på samma gång kontakta SOS Alarm.
- Många tycker även att räckvidden är fantastisk, särskilt för de som ska kommunicera över stora ytor, som t ex i norra Skåne, säger Erling Johansson.
 
Hörbarheten är också ett stor skillnad från tidigare radiokommunikationssystem. Göran Bertilsson, brandingenjör, berättar om sin erfarenhet av Rakel:
-  I helgen hade jag ett uppdrag gällande en brand på en gård utanför Trelleborg några mil från min bostad. Vid samtalet med SOS-operatören som sökt mig frågade jag vem som var räddningsledare och fick då ett Rakelnummer som svar. Jag tog fram min Rakelradio, slog MSISDN-numret och kopplade upp ett individsamtal. Svar fick jag direkt och ljudkvaliteten var perfekt trots det höga bakgrundsljudet. Skillnaden mot ett vanligt mobilsamtal kan tyckas vara väldigt liten, men i praktiken var detta något helt annat. Det här är första gången jag själv på allvar haft nytta av Rakel under ett uppdrag och jag är väldigt imponerad. Det är ofta svårt att få kontakt med brandpersonal på skadeplatsen eftersom man där har svårt att höra telefonsignalen och när samtalet via mobiltelefon väl är uppkopplat störs man ofta av höga bakgrundsljud från pumpar, fläktar etc.
 
Kontakt:
Gunilla Georgsson Gunilla.Georgsson@msb.se