Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Prova Rakel på EBR Metod- och maskindagar

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-05-22 kl. 07:00
Den 22-25 maj kommer Kurt Andersson, kundansvarig för Rakel och ledningssystem på MSB, att vara på plats på EBR Metod- och maskindagarna i Falun.

EBR Metod- och maskindagar är ett branschevenemang för elnätsföretagen som hålls vart fjärde år. Här visas utrustning, arbetsmetoder och konstruktioner upp på åtta olika visningsstationer. EBR står för elnätsbranschens riktlinjer.

Kurt Andersson, du kommer att vara på plats i Falun under evenemangets alla dagar. Besökarna ska få chans att prova Rakel, vad innebär det?

Rakel kommer att användas av arrangör och funktionärer för att sköta samband och informationsutbyte. Även vi som står på MSB och Molos-stationen har Rakelterminaler med oss där besökarna både kan lyssna på och själva prova på att prata i Rakel.

Du kommer att stå intill Frivilliga radioorganisationen (FRO) och Molos. Är det så att du kommer att vara med och visa den mobila kommunikations- och ledningscentralen Molos ur ett Rakelperspektiv?

Självklart kommer vi att visa upp vilka fantastiska resurser Molos-enheterna är utrustade med för att kunna stärka upp sambandet för elbolag vid större störningar i elnätet.

(Molos står för Mobilt lednings- och sambandsystem för kommunikation. En komplett Molos-enhet består av en bandvagn och en jeep som båda är utrustade med kraftfull kommunikationsutrustning).

EBR Metod- och maskindagar är ett branschevenemang för elnätsföretagen. Många elnätsföretag använder Rakel i dag. Vad ser du är de största fördelarna med Rakel för just denna bransch?

Med Rakel kan man effektivisera informationsutbytet mellan exempelvis ett arbetslag på fältet och en driftcentral för att snabbare och säkrare kunna återställa elförsörjningen vid en störning. 

Personal från elnätbolag befinner sig ofta i områden som saknar el och då kan man inte förlita sig på mobiltelefoni som kan bli utslagen redan efter 20-30 minuters elavbrott. Då är Rakel ett mycket mer tillgängligt system med höga krav på reservkraft. Cirka 80 procent av siterna (växlar, basstationer) har reservelverk i dag. De flesta har bränsle för att klara sju dygn, därefter kan bränsle fyllas på manuellt för att säkerställa ytterligare drift. Övriga basstationer i Rakelnätet är utrustade med reservkraft i form av batterier som klarar elbortfall i cirka ett dygn.
Många elbolag har nu valt att både använda Rakel för larmöverföring och för att styra fjärrfrånskiljare. Det är inte så konstigt med tanke på den robusthet och täckning som Rakel erbjuder.
Med tanke på Sveriges behov av att förstärka det civila försvaret såväl som totalförsvaret så är Rakel det enda kommunikationssystemet som medger en säker samverkan mellan Försvarsmakten och elbolag.
Kontakt:
Marie Persson Marie.Persson@msb.se