Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

 Foto på Vasaloppsåkare

Premiär för Rakel i Vasaloppet: ”Patienterna de största vinnarna”

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2012-03-09 kl. 10:51
Rakel användes för första gången i skarpt läge i de nio Vasaloppen som pågick mellan 24 februari och 4 mars 2012. - Vi har fått ett radiokommunikationssystem som gett skäl för namnet. Vi vill köra Rakel nästa år också och skaffa fler abonnemang, säger Thomas Lindberg, delansvarig för Rakel vid Landstinget Dalarna.
– I fjol gjorde vi ett test av Rakeltäckningen i Vasaloppsspåret med hjälp av en handburen Rakelterminal på en skoter. Det visade sig fungera mycket bra. Men då var vi inte mogna att använda Rakel skarpt under Vasaloppen, berättar Thomas Lindberg.

Foto på Vasaloppets radiocentralUlf Hållmarker, ansvarig för sjukvården under Vasaloppen tog initiativet till att använda Rakel under årets Vasalopp tillsammans med Thomas Lindberg. Vasaloppet hyrde ett tjugofemtal Rakelterminaler av en leverantör som spriddes ut inom organisationen, volontärer på plats och radiocentralen.
 
– Sammanlagt jobbade ett hundratal frivilliga som volontärer i Vasaloppet, både personer som idag arbetar inom vården och pensionerade sjuksköterskor, som bytte av varandra mellan arbetspassen.
 
– Vi ställde ett krav på alla volontärer. Alla skulle gå igenom MSB:s interaktiva utbildning om Rakel. Alla gjorde det och tyckte det fungerade jättebra. SRS som var leverantör av Rakelterminaler hade också gjort en enkel manual som man gick igenom, säger Thomas Lindberg.
 
– Sedan fanns också fjällräddningspersonal på plats som spanade efter spåret och hade lånat Rakelterminaler från Polisen i Dalarna. Och ambulanspersonal som redan hade egna Rakelterminaler. Så sammanlagt användes ett femtiotal Rakelterminaler, berättar Thomas.
 
– Det var incidenter hela tiden; åkare som plöjde upp näsan, skrubbsår, axlar som gick ur led, folk som ramlade ihop. Så vi fick användning av Rakel hela tiden, berättar Thomas.
 
– De största vinnarna är patienterna själva! Till exempel innebär det att patienten kan få smärtstillande mycket snabbare. När en person är skadad kan personal på plats ha direktkontakt med ambulanspersonalen och behandla direkt. Detta var inte möjligt tidigare eftersom vi inte hade något radiokommunikationssystem alls. Och mobiltelefoner fungerade inte med täckningen.
 
I ett tidigt skede i planeringen av Vasaloppet bestämde man sig för att använda sig av samtalsgruppen Dala-Alla-1 under loppen för alla sjukvårdsinsatser. I samtalsgruppen finns samtliga Räddningstjänster i Dalarna, Länstyrelsen, Landstinget och polisen i Dalarna.
 
– Det har varit stora samverkansvinster mellan Vasaloppets sjukvårdspersonal och ambulanspersonal. Det har förkortat handläggningstiden och gått betydligt snabbare att lösa olika frågor eftersom ambulanspersonalen kan vara med direkt.
 
– Vi följde bara de nationella riktlinjerna för samverkan i Rakel som gjorde det lätt att skapa goda förutsättningar för arbetet.

– Nu har vi fått ett radiokommunikationssystem som gett skäl för namnet. Vi vill köra Rakel nästa år också och skaffa fler abonnemang, konstaterar Thomas Lindberg.

Mer information

Vasaloppets webbplats

 

Interaktiv utbildning i Rakel

 

Internationella riktlinjer för samverkan i Rakel

 
Foto: Vasaloppet
Bilden i texten visar Vasaloppets radiocentral. På radiocentralen får man in skotrarnas GPS-position som visas på deras specialkarta. (Mats och Britt syns på bilden. Anki är ansvarig för radiocentralen).   
Kontakt:
Karin Meibrink Karin.Meibrink@msb.se