Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Positiv inställning till Rakel efter samverkansövning i Västmanland

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2012-01-13 kl. 15:44
I oktober förra året övade Västmanland samordning av kriskommunikation vid ett omfattande elbortfall. Lärdomarna från övningen är många. Det gäller bland annat vikten av samordning av information, användningen av det nationella informationssystemet WIS och inte minst insikten i behovet av att alla inblandade har tillgång till Rakel, skriver Landshövding Ingemar Skogö i en utvärdering av övningen.
I övningens planeringsfas var det flera aktörer som var negativa till att använda Rakel på grund av att man saknade Rakelterminaler eller att man saknade en operativ kommunikationsplan (OKP). Enligt utvärderingen förändrades inställningen till Rakel radikalt till det positiva under övningen. Kommunala beslutsfattare upplevde efteråt att Rakel måste införas i sin kommun.
 
Hur får allmänheten och media den information de behöver vid ett omfattande elbortfall då ordinarie kommunikationskanaler inte längre fungerar? Hur kommer man i kontakt med samhällsviktiga funktioner som exempelvis 112? Hur ska kommuner, polis, räddningstjänst och övriga organisationer samverka för att nå ut med sina budskap i denna händelse? Detta är några av de frågeställningar som övades under övning Jenny den 5-6 oktober 2011.
 
Medverkade i övningen var bland annat flera kommuner i Västmanland, polis, räddningstjänst, Mälarenergi och Vattenfall.

 


 

Läs alla nyheter om Rakel

 

Läs mer om Rakel

Kontakt:
Karin Meibrink Karin.Meibrink@msb.se