Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Positionering i Rakel fördröjd

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2010-10-13 kl. 17:04
Testerna av SOS Alarms positioneringslösning mot Rakels positioneringsklient har tillfälligt avbrutits då man upptäckt flera brister som måste rättas.
För att få ansluta utrustning mot Rakelsystemet så måste den godkännas av MSB. SOS Alarm har därför under våren och hösten tillsammans med MSB genomfört prov och testat SOS Alarms positioneringslösning mot Rakels positioneringsklient. Det är ett omfattande testprogram som ska genomföras där det ställs höga krav på kvalitet och säkerhet för att få ett slutligt driftgodkännande.
Vid dessa tester har det noterats att de ingående komponenternas inställningar och parametrar påverkar varandra på ett sätt som inte var känt från början av någondera part.

Testerna har därför tillfälligt avbrutits för att rätta de felaktigheter som upptäckts. Därefter kan testprogrammet återupptas av SOS Alarm och MSB med medverkan från berörda tjänste- och teknikleverantörer.
Planeringen av detta arbete har redan startat men störningen är av sådan art så att det fördröjer godkännandeprocessen och därmed driftsättning av positioneringstjänsten.

SOS Alarm och MSB återkommer inom kort med mer information om hur positioneringen kan hanteras i väntan på att tjänsten över positioneringsklienten blir klar.
 
SOS Alarm   
Nils-Erik Norin, affärsområdeschef Räddning
 
MSB
Stefan Kvarnerås, verksamhetschef RAKEL

Fakta: positionering

Med Positionering kan en operatör vid en ledningscentral geografiskt lokalisera och följa mobilstationer i Rakel med hjälp av GPS-information. Operatören kan exempelvis dirigera närmaste ambulans till en olycka eller lämpligaste polisbil till en brottsplats.

Kontakt:
Stefan Kvarnerås stekv@msb.local