Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Polisen avvecklar sina gamla radiosystem – Rakel nu ordinarie

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2011-09-22 kl. 08:11
I maj i år tog Rikspolisstyrelsen beslut om att godkänna Rakel som ordinarie kommunikationssystem för Polisen i hela Sverige utom i fjällvärlden. I oktober blir Rakel ordinarie i Stockholm, efter en testperiod på snart tre år. Polisens tidigare analoga radiosystem, det nationella S70 och S80, avvecklas, i vissa län är det redan nu helt avvecklat.

Polisen har använt Rakel länge

– Men Rakel användes långt innan Rikspolisstyrelsens beslut. Polismyndigheterna i hela landet började använda systemet redan innan utbyggnadsetapperna officiellt blev tillgängliga. I genomsnitt kan man säga att alla polismyndigheter var inne i Rakel fullt ut cirka ett halvår efter det att MSB släppte Rakelsystemet, säger Jörgen Berggren, poliskommissarie och projektledare för Polisens införande av Rakel.

Den tidigare polisradion inte tillräckligt säker

Enligt Polisen uppfyllde inte den tidigare polisradion deras krav på användarvänlighet, funktioner, prestanda och säkerhet. Den kunde lätt avlyssnas och Polisen har tvingats hitta andra sätt att kommunicera för att undvika att utomstående fick tillgång till sekretessbelagd information. Rakel är krypterat mot avlyssning, har bättre ljudkvalitet och betydligt bättre täckning än tidigare system, och är både robust och driftsäkert.

Samverkan är oerhört viktig

I och med att Rakel används av flera skydds- och säkerhetsaktörer såsom Polisen, Kustbevakningen, räddningstjänst och ambulansverksamhet blir det lättare att kommunicera sinsemellan. Vid till exempel en trafikolycka kan gemensamma talgrupper användas och räddningstjänst, ambulans och polis kan tala med varandra utan problem. Resurserna kan användas effektivare.
 
– Men, det behövs inga stora händelser eller olyckor för att vi ska få nytta. Det vardagliga arbetet underlättas med Rakel eftersom man kan kommunicera med varandra helt obehindrat närhelst det finns behov av det, säger Jörgen Berggren.

– För oss inom polisen är samverkan mellan olika enheter oerhört viktig. I det sammanhanget har Rakel verkligen lett till en klar förbättring eftersom de system vi tidigare använde var ytterst begränsade, säger Jörgen Berggren.

 


 

Läs alla nyheter om Rakel

 

Läs mer om Rakel

Kontakt:
Karin Meibrink Karin.Meibrink@msb.se