Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Nytt forum för Rakel i kommun och landsting

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2010-09-03 kl. 07:33
Den 1 september träffades Kommun- och landstingsforum för första gången. Diskussionerna gick livliga om Rakel och hur vi ska få kommuner och landsting att inse nyttan med att införa systemet i den dagliga verksamheten.

Representanter från kommuner och landsting i diskussioner. I forumet ingår representanter från Sveriges kommuner och landsting och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, samt framförallt – personer från kommuner och landsting i Sverige.

Kommuner och landsting nyckelaktörer

– Vi går nu från flera analoga system till ett heltäckande nationellt digitalt system, säger Helena Lindberg, generaldirektör på MSB. Kommuner och landsting är nyckelaktörer för att Rakel ska fungera fullt ut! Nu när systemet snart är helt utbyggt vill vi att det ska ge mesta möjliga samhällsnytta för medborgarna.

Mats Mickelsson har lång erfarenhet av att jobbat på SOS Alarm, numera är han kundansvarig på MSB. Han menar att de många analoga systemen fungerar dåligt ihop.

– Vi är med om en kulturförändring nu! Rakel är lösningen på många problem.

Samma system i vardag och kris

Rättviks och Älmhults kommuner är två av de som är intresserade av att införa Rakel.
 
– Vi ser stora fördelar med Rakel, både för räddningstjänsten och i kommunens vardagsverksamhet, säger John Fritsch från Älmhults kommun.
Eva Fellenius och Rune Daniels diskuterar RakelRune Daniels från Rättviks kommun poängterar att det är viktigt att förstå att om ett system ska fungera bra i kris måste det också användas i vardagen.

Rakel är unikt

Rakel är unikt på många olika sätt. För landstingen som ska hantera mycket persondata är det viktigt att informationen inte kommer obehöriga till del.

– Jag ser inga alternativa system som ger lika hög patientsäkerhet. Rakel ger dessutom helt nya möjligheter att kommunicera mellan olika enheter, till exempel mellan akutsjukhus och ambulanssjukvård, säger Eva Fellenius från Stockholms läns landsting.

Deltagarna i forumet står enade kring att det nu är viktigt att visa upp konkreta exempel på hur Rakel används i vardagen. Det gäller att visa att Rakel ger nya utvecklingsmöjligheter som de gamla systemen inte har och - att man faktiskt kan spara resurser på att införa Rakel.
 
Kontakt:
Karin Meibrink Karin.Meibrink@msb.se