Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Nytt avtal klart för drift av Rakel

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2014-04-15 kl. 17:15
Idag, den 15 april, tecknar MSB avtal med Teracom AB om drift, underhåll och kundstöd för det nationella radiokommunikationssystemet Rakel.

MSB och Teracom skriver avtal om drift för Rakelstystemet

Den upphandling som avslutas i och med dagens avtal har förberetts och genomförts under de senaste två åren med målsättningen att kunna ingå ett långsiktigt avtal. Avtalet med Teracom börjar gälla från den 1 april 2015 och gäller sju år framåt, med option på tre års förlängning. Det är staten, genom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som äger och förvaltar Rakel samt ansvarar för upphandling av drift och underhåll.

En förutsättning för att trygga säkerheten i hela landet är att Rakel fungerar, året runt, dygnet runt och i storm såväl som i solsken. Vi har därför gjort denna upphandling med fokus på att även i fortsättningen ha god kvalitet på drift, underhåll och kundstöd av Rakel, säger Helena Lindberg, generaldirektör för MSB.

Avtalet tar också höjd för framtida utvecklingsbehov med avseende på täckning och funktionalitet. Att Teracom äger och driver digitala marknät för radio- och tv-utsändningar innebär att det finns förutsättningar för synergieffekter som skapar samhällsnytta. Samtidigt säkerställs genom avtalet MSB:s förmåga att leverera tjänster med den kvalitet som krävs för Rakels användare, avslutar Helena Lindberg.

Rakel används idag av drygt 460 offentliga och privata aktörer i samhällsviktiga funktioner. Rakel är fullt utbyggt i hela landet och används dagligen bland annat av polis, räddningstjänst och akutsjukvård. Även aktörer som ansvarar för exempelvis eldistribution och andra som är verksamma inom området allmän ordning, säkerhet och hälsa, samt krisberedskapsansvariga myndigheter, är anslutna till Rakel.

Nu fortsätter vi att arbeta enligt vårt nuvarande avtal på bästa sätt, samtidigt som vi i och med detta avtal har säkrat bra kundstöd, drift och underhåll av Rakel även för framtiden, säger Stefan Kvarnerås, verksamhetschef på Rakelverksamheten.

För mer information

Stefan Kvarnerås, verksamhetschef, Rakel och ledningssystem, MSB: 073-026 12 02
Cege Forsberg, leverantörsstyrningsansvarig, Rakel och ledningssystem, MSB: 072-745 87 88

MSB:s presstjänst: 070-321 88 74, infober@msb.se

Kontakt:
Stefan Kvarnerås stekv@msb.local