Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Nya riktlinjer förenklar samverkan i Rakel

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2012-05-28 kl. 15:14
Idag, den 29 maj 2012, publiceras nya utvecklade riktlinjer för samverkan i Rakel som gäller från och med den 1 januari 2013.

- Riktlinjerna har anpassats för Rakels nyare användargrupper och fått en tydligare koppling till det svenska krisberedskapssystemet. De tre principerna för ansvar, likhet och närhet samt det geografiska områdesansvaret har varit vägledande i arbetet, säger Anita Galin som varit projektledare under 2012 för arbetet med att utveckla riktlinjerna.

 

- Vi har försökt att bygga en tydlig struktur av talgrupper för ledning och samverkan på lokal, regional och nationell nivå  som är så flexibel som möjlig.


Under drygt ett år har flera arbetsgrupper med representanter för Rakels användarorganisationer arbetat med att förenkla och beskriva de huvudsakliga gemensamma kommunikationsvägarna för samverkan via Rakel. Resultatet presenteras vid en workshop den 29 maj för alla så kallade nationella kontaktpersoner för Rakel vid respektive användarorganisation. Länsstyrelserna har fått ett särskilt ansvar att vidareförmedla information om riktlinjerna inom sina regionala nätverk till kommunerna.

 

- Vi har i arbetet betonat att vi vill minimera antalet talgrupper som används och framförallt utgå ifrån hur samverkan redan sker idag men även blicka framåt, säger Anita Galin.

 

Tidigare riktlinjer har varit väldigt omfattande och detaljerade och svåra att överblicka.

 
- Nu har vi ett enkelt, lättläst och lättillgängligt huvuddokument, säger Anita. De tekniska beskrivningarna och detaljerna finns i bilagor skapade av de olika arbetsgrupperna.

 

Riktlinjerna består av ett huvuddokument och fyra bilagor för lokal, regional och nationell samverkan samt en bilaga för samverkan inom och mellan blåljusorganisationer. 

Vad är talgrupper?

Talgrupper kan beskrivas som det digitala kommunikationssystemet Rakels motsvarighet till de tidigare analoga radiosystemens kanaler. De kan antingen vara förprogrammerade i Rakelmobilen (statiska), eller sättas samman vid behov (dynamiska).


För att göra systemet så effektivt som möjligt tilldelas de talgrupper som är gemensamma ett namn och ett nummer utifrån ett enhetligt nationellt system som beskrivs i riktlinjerna.

 

Läs mer om det svenska krisberedskapssystemet

Mer information

Läs mer om riktlinjerna för samverkan i Rakel

  

Beställ och ladda ner 

 

Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel
Rakel är det kommunikationssystem i Sverige som ska underlätta och möjliggöra samverkan mellan de viktiga aktörer som ansvarar för att sk...
Publikationsnummer:
MSB342
 

 


Kontakt:
Anita Galin Anita.Galin@msb.se