Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Nya riktlinjer för samverkan i Rakel klara till våren

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2012-01-30 kl. 16:23
Under 2011 har Projektet Samordningsforum arbetat med att ta fram nya utvecklade riktlinjer för samverkan i Rakel. I arbetet har man bland annat utgått ifrån befintliga riktlinjer som främst berör samverkan för blåljusmyndigheter och anpassat för nyare användargrupper.

Projektet har drivits av MSB men arbetet har genomförts i arbetsgrupper som letts av användarrepresentanter. Arbetsgrupperna presenterade sitt arbete i seminarier under Rakeldagen den 25 januari 2012. Det finns idag ett väl genomarbetat utkast till riktlinjer som dock i dagsläget inte är färdiga för tryck och publicering. Tills vidare gäller de befintliga riktlinjer som finns på MSB:s webbplats.

Fortsatt arbete

Projekt Samordningsforum kommer att fortsätta under våren 2012. Riktlinjerna ska ytterligare kvalitetsäkras, förankras och kompletteras så att de bildar en helhet tillsammans med bilagor och andra dokument som metodhandboken för Rakel och instruktioner om hur man analyserar och planerar sin kommunikation i Rakel.

Färdigt i maj 2012

Nya utvecklade riktlinjer för samverkan i Rakel ska publiceras och presenteras senast i maj 2012. Riktlinjerna kommer då att publiceras på vår webbplats och information om dem sänds ut till kunder och via MSB:s nyhetsbrev för Rakel, Nytt från Rakel.

Vad är Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel?

Riktlinjerna ska vara ett övergripande styrdokument som anger de huvudsakliga kommunikationsvägarna i Rakel. Det handlar om de primära talgrupperna som ska användas för samverkan och ledning inom och mellan olika Rakelanvändare på samhällsnivåerna lokalt, regionalt och nationellt. Både i vardag och vid olyckor och kriser. En nyhet är talgrupper som ska utgöra larmvägar och samverkansgrupper för Tjänsteman i beredskap (TiB)-funktioner vid större kriser.

 
Varje organisation vid anslutning till Rakel analyserar och planerar även egna talgrupper för den egna organsationen.

Fakta talgrupper

En talgrupp är Rakelsystemets motsvarighet till de analoga systemens kanaler. Alla medlemmar i talgruppen hör trafiken som sänds av en deltagare i taget. En användare kan vara medlem i flera talgrupper. Talgrupper kan användas såväl inom en organisation som mellan organisationer.

Prenumerera på Nytt från Rakel

Läs de befintliga riktlinjerna för samverkan i Rakel

 

 

Läs alla nyheter om Rakel

 

Läs mer om Rakel

Kontakt:
Anita Galin Anita.Galin@msb.se